Forsker: Rett behandling kan redusere dødsulykker

Om mennesker med søvnproblemer får rett behandling, vil antall trafikkulykker reduseres betraktelig, mener forsker. Foto:Hallgeir Vågenes,VG

Søvnproblemer gir økt fare for dødsulykker

Personer med søvnproblemer kan ha over tre ganger så høy risiko for å dø i ulykker, viser en ny norsk studie. Rett behandling kan redusere dødsulykker i trafikken med 30 prosent, mener forsker.

Artikkelen er over fem år gammel

Tre symptomer ble målt hos deltakerne i studien, skriver Dagens Medisin. Problemer med å sovne om kvelden, dårlig søvnkvalitet i løpet av natten og det å våkne tidligere enn man ønsker, bidrar alle til økt ulykkesrisiko.

– Hvert av symptomene gir hver for seg en moderat økt risiko for å havne i en dødsulykke. Jo flere symptomer man har, jo mer øker risikoen, sier postdoktor og lege ved St. Olavs hospital Lars Erik Laugsand, hovedforfatteren bak studien.

For hvert symptom økte risikoen med femti prosent. Personer som hadde alle tre symptomene, hadde en økt risiko på 256 prosent for å dø i en ulykke.

– Hvis man klarer å fjerne alle søvnsymptomene, så kunne 10 prosent av alle dødsulykker, og 10 til 30 prosent av alle dødsulykker i trafikken vært unngått, mener Laugsand og sier behandling av søvnproblemer bør prioriteres høyt.

Studien omfatter 277 dødsulykker. 57 av de døde omkom i trafikken.

Mer om

 1. Trafikk

Flere artikler

 1. Uro for dårlig søvn holder oss våkne

 2. Pluss content

  Ny forskning: Kan bremse utviklingen av lungefibrose

 3. Forskere: Mindre sjanse for hjertesvikt hvis man drikker ofte

 4. Banebrytende norskledet forskning kan gi hjerteflimmer-svar

 5. Ny forskning: En av to kvinner med hjertesvikt får ikke tilstrekkelig behandling

 6. Pluss content

  Ny forskning: Tester hjerne-pacemaker mot angst

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder