HURRA: Linda Gjemsø og sønnen Henrik Gjemsø Hauge feirer med norske flagg og økologisk alkoholfri eplesider. Foto: PRIVAT

Beslutningsforum sier ja til medisin for atopisk eksem

Beslutningsforum for nye metoder sa mandag ja til at pasienter over 12 år med atopisk eksem kan få behandling med Dupilumab (Dupixent).

 • Stella Bugge

En som ble veldig glad for denne avgjørelsen er Linda Gjemsø. Hun er mor til 16 år gamle Henrik som har slitt med alvorlig eksem siden han var to år.

– Endelig tok de til fornuften og ga en gruppe som tidligere har hatt et dårlig tilbud et godt alternativ med mindre bivirkninger, sier hun til VG.

Hun forteller at sønnen, som er operert for grå stær på begge øynene, har måttet spise skadelige medisiner.

– Vi gleder oss også over at skolegangen nå blir mulig å gjennomføre for sønnen vår på samme linje som for andre ungdommer. Nå ser vi mye lysere på hans fremtid, sier Gjemsø.

KLØR INTENST: Denne ryggen er tydelig merket av atopisk eksem, også kalt atopisk dermatitt, som klør hele tiden. Foto: Privat

I november ga Beslutningsforum bare grønt lys for at det offentlige tar regningen for denne medisinen i forbindelse med alvorlig astma for personer over 12 år.

Mandag ble det klart at også pasienter med alvorlig atopisk eksem får ja.

– Dupilumab (Dupixent) kan innføres til behandling av alvorlig atopisk dermatitt hos voksne pasienter over 18 år hvor systemisk behandling er indisert og hvor det ikke er oppnådd adekvat effekt av tidligere systemisk behandling eller hvor man har kontraindikasjoner for andre tilgjengelige alternativer, heter det i den foreløpige protokollen etter dagens møte.

Linda Gjemsø er mor til en sønn med alvorlig atopisk dermatitt. Foto: Privat

les også

Håper på medisin-ja: – Som å leve med myggstikk over hele kroppen

Legemiddelet, som gis i sprøyteform, kan også brukes til pasienter i alderen 12 til 17 år.

Leder i Beslutningsforum for nye metoder, Stig A. Slørdahl, sier de har fattet dagens avgjørelse på bakgrunn av dokumentasjon og pris.

– Det er gjort en ny vurdering av legemiddelet samt at leverandør har tilbudt en ny pris. Tilsammen gjør det at vi kan prioritere dette for den norske spesialisthelsetjenesten og pasientene. Det er en total ny vurdering som er gjort, sier han til VG.

– Legemiddelet blir tilgjengelig den 1. april, legger Slørdahl til.

– En gledens dag

Psoriasis- og eksemforbundet (PEF) jubler.

– Dette er en gledens dag for en stor gruppe som har atopisk eksem. Når ungdom ned til 12 år får dette tilbudet gjelder det mange, og dette en gruppe som har hatt veldig tidkrevende og lite effektiv behandling til, sier generalsekretær Terje Nordengen.

Han mener det er en milepæl siden det er det første biogiske legemiddelet til denne pasientgruppen.

– Her blir det veldig mye livskvalitet til veldig mange, avslutter Nordengen.

Mer om

 1. Medisin

Flere artikler

 1. Ny kreftmedisin fikk avslag: – Vi henger etter

 2. Ny kreftmedisin godkjent: – Oppsiktsvekkende gode resultater

 3. Pluss content

  Berit (53) var ufør på grunn av psoriasis. Nå jobber hun fulltid

 4. Pluss content

  Mannen som fant en kur mot kreft

 5. Pluss content

  Medisinene som testes mot corona

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder