KONTROVERSIELL: Psykiateren Simon Boerboom møtte VG på kafé Fuglen i Oslo sentrum. - Jeg ønsker det beste for mine pasienter, sier han.

Lege vil starte cannabisbehandling i Norge

(VG Nett) Den nederlandske psykiateren Simon Boerboom ønsker at norske pasienter skal få medisinsk cannabis på apoteket.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Av: OLAV BREKKE MATHISEN

I går fortalte VG Helg historien om norske pasienter som reiser til Amsterdam for å hente medisinsk cannabis.

Nå avslører en av psykiaterne som er omtalt i saken, Simon Boerboom, at han ønsker å starte egen praksis i Norge.

Norske pasienter

- Jeg planlegger å åpne en form for ambulerende praksis, og vil reise til Norge en gang hver 14. dag for å møte mine norske pasienter. Alle søknader er levert inn til norske myndigheter, men foreløpig kan jeg ikke praktisere her, sier Boerboom til VG.

Dette bekreftes av Statens autorisasjonskontor for helsepersonell.

HENTER CANNABIS: I går fortalte VG Helg historien om norske pasienter som reiser til Amsterdam for å hente medisinsk cannabis. Foto: FAKSIMILE


Torsdag i forrige uke møtte Boerboom i nederlandsk rett for å forsvare seg mot alvorlige anklager. Inntil videre er han midlertidig uten rett til å praktisere som psykiater i hjemlandet.

- Kjennelsen avgis 18. desember. Jeg vet at jeg er en kontroversiell figur i Nederland, men jeg følger alltid regelverket, sier Boerboom og legger til at rettssaken i Nederland ikke har noe med forskrivning av cannabis å gjøre.

Til VG Helg har Boerboom fortalt at han har rundt ti norske pasienter med lidelsen PTSD (posttraumatisk stresslidelse), og at disse behandles med blant annet medisinsk cannabis.

- Det er en grusom lidelse hvor pasienten sjelden eller aldri får ro. For noen kan livet bli uutholdelig, de har en høy dødelighet, sier Boerboom.

Skeptiske

Den cannabisbaserte munnsprayen Sativex er ment for MS-pasienter, godkjent for bruk i Norge og vil være på markedet i løpet av kort tid. Boerboom forteller at han i tillegg vil se på muligheten for å starte import av medisinsk cannabis fra Nederland til norske apotek.

Statens Legemiddelverk stiller seg skeptiske til planene om import av medisinsk cannabis.

- Dette er ingen enkel oppgave og her vil man involvere flere instanser, sier medisinsk fagdirektør, Steinar Madsen i Statens Legemiddelverk.

- Reglene rundt forskrivning av slike stoffer er svært strenge og jeg vil tro at det vil være vanskelig å få de nødvendige tillatelser, sier Madsen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder