Hanssen: - VG Nett har avdekket flere lovbrudd

(VG Nett) Nylig avgåtte helseminister Bjarne Håkon Hanssen mener VG Netts dypdykk i alternativbransjen som angivelig kreftpasient viser klare brudd på loven.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL
Lov om alternativ behandlingNOU 1998: 21Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisinSABORG – Sammenslutning av alternative behandlerorganisasjonerAlt om alternativ behandling | NIFAB.no

VG Netts journalist utga seg selv som kreftpasient og ringte til alternative behandlere for å høre om de var villige til å behandle kreften. Det var det mange som var direkte eller indirekte villige til.

Kjenner du til kontroversielle helsetilbud til døende?Kontakt VG Netts reporter her

- Som alternativ behandler er det tre klare unntak for hva du kan behandle: Det ene er allmennfarlig smittsom sykdom, så er det kirurgi, og så er det annen alvorlig sykdom som kreft er, sier Hanssen i sitt siste intervju med VGTV før han gikk av som helse- og omsorgsminister.

BAKGRUNN:Dette tilbys døende kreftpasient på alternativmarkedet

- Alvorlig

Flere behandlere ga uttrykk for at de kjente lovverket, men var likevel villige til å behandle og ga uttrykk for at metoder som healing eller akupunktur ville kunne hjelpe på kreften.

Unntaket for at alternative behandlere skal kunne behandle alvorlig sykdom er at det skjer i samråd med pasientens lege. Ingen behandlere VG Nett var i kontakt med ba om informasjon om legen.

- Det vi er vitne til her er lovbrudd som er avslørt av VG Nett, sier Hanssen etter å ha hørt lydopptak fra samtalene.

DEBATT:Hva mener du om praksisen på alternativmarkedet?Si din mening her!

- Klart brudd på helsepersonelloven

Enkelte av behandlerne VG Nett var i kontakt med er selv leger, men tilbyr likevel behandling med omdiskuterte legemidler. Ett stoff som gikk igjen er et middel kalt B17, eller laetrile, som Statens Legemiddelverk har advart kraftig mot.

VG Nett har også møtt en alvorlig kreftsyk kvinne som mener hun ble forgiftet av sprøyter med stoffet.

- Det er enda mer alvorlig, for da er vi over på helsepersonelloven. Alt helsepersonell har et absolutt krav til forsvarlighet i virksomheten.

- Det begrepet er ikke den enkelte lege som kan definere, når det er så klare og tydelige uttalelser fra Legemiddelverket som det er her. Da er det klart uforsvarlig og et klart brudd på helsepersonelloven, sier den nylig avgåtte helseministeren.

LES OGSÅ:Legemiddelverket: - Noe av dette kan ta livet av pasienten

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder