Blåser i kondom

Bare 15 prosent bruker beskyttelse ved tilfeldig sex

HENNAN (VG) HIV, AIDS og klamydia skremmer ikke lenger nordmenn. Kondomimporten har sunket med 25 prosent på ni år.

ARTIKKELEN ER OVER 16 ÅR GAMMEL

- I Frankrike bruker 70 prosent kondom ved tilfeldig sex, mens bare 15 prosent av nordmenn gjør det. Tallene er helt skremmende, sier Tone-Berit Lintho, daglig leder i RFSU Norge.

I fjor importerte Norge 7,7 millioner kondomer. I 1993 var tallet 9,6 millioner.

På smittetoppen

I snitt bruker vi 1,7 kondomer i året. Vi er på jumboplass i Norden og blant de dårligste i Europa. Samtidig topper vi listen over klamydiatilfeller i Norden med hele 41,8 nye tilfeller daglig. I fjor ble 15261 smittet av kjønnssykdommen. De under 25 år, og tenåringer, rammes spesielt.

- Vi lever litt beskyttet i Norge. Vi er veldig naive, mener Lintho.

Hun oppfordrer nå skolene til å innføre pårullingsøvelser som en del av seksualundervisningen.

RFSU står for 90 prosent av kondomsalget i Norge, og selskapet feirer denne uken 30 år i Norge. RFSU, Riksförbundet för Sexuell Upplysning, ble grunnlagt i Sverige av den norske Elise Ottesen Jensen i 1933.

I forrige uke var den svenske og norske RFSU-ledelsen på sikkerhetstur i selskapets eneste kondomfabrikk i Europa.

Sikkerhetstester

På en nedlagt skole dypt inne i de svenske skoger pumpes det ut 50 millioner kondomer i året. De kommer skipet på bulk fra Japan, tilsettes smak og glidemiddel i skolebygget.

- Salget er jevnere nå enn før, men kan fremdeles gå litt opp før ferien. Det henger vel sammen med at folk har fri og får litt tid, sier logistikksjef Krister Andersson, som har jobbet i kondombransjen i 22 år.

Kondomene markedsføres under slagordet «Safety from Sweden». Stikkprøver tas med vannfylling, svakstrøm, rulling, sprengning og tøying - for å sikre at varene tåler en heftig omgang. Kondomene pumpes en meter høy og 30 centimeter i diameter før de når bristepunktet. Gummien testtøyes i syv gangers bredde.

- Skjønner du at jeg ikke tror på gutter på byen som sier at kondomer er for trange, ler RFSU-sjef Lintho.

Laboratorieassistent Lena Eriksson medgir at hun nok er verdensmester i kondomforbruk. Hun og kollegaen sprekker 1000 på en testdag.

- Jeg skjønner med en gang hvis det er noe galt, smiler Eriksson. Det handler om fingerfølelse.

RFSU-delegasjonen svarer samstemt at feilbruk og rifter i neglene forklarer hvorfor noen sprekker.

Fortsatt følsomt

Dessuten tåler ikke gummien sterkt sollys.

- Hva med tenner?

- Varulver skal ikke holde på med kondomer, sier Bjørn Andersson, salgssjef i Sverige.

De benekter ikke at gummien reduserer følsomheten. Sexolog, lege og styreformann i RFSU Norge, Kjell Olav Svendsen, mener det er en avveining.

- De som lever singlelivet, bør bli bedre kondombrukere. En god elsker er ensbetydende med en god kondombruker, fastslår han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder