Ingen diagnostikk i Norge på zikaviruset

For å få utført tester på zikaviruset, må norske sykehus sende prøvene til Sverige fordi det foreløpige ikke kan gjøres i Norge.

  • NTB

Artikkelen er over fire år gammel

Folkehelseinstituttet håper imidlertid å kunne tilby tester her i landet om noen uker, opplyser overlege Dagny Dorenberg ved avdeling for virologi ved instituttet til NRK.

Overlege Torgun Wæhre ved infeksjonsmedisinsk avdeling ved Ullevål sykehus sier at en av testene går direkte på å påvise viruset i blodet – ved akutt sykdom eller ved påvisning av antistoffer.

Bakgrunn: Dette er zikavirus

I alt 27 land i Latin-Amerika, der aedes-myggen som overfører sykdommen er utbredt, har i løpet av de siste ni månedene rapportert inn tilfeller av zikasmitte. Gravide anbefales å utsette reiser til flere av disse landene.

– Dette er områder hvor mange nordmenn reiser. Så vi må regne med at det kan bli økende pågang av potensielle pasienter, sier Wæhre.

Mygg-virus: Ber gravide utsette Amerika-reiser

I 2013 hadde hun en pasient som fikk påvist zikaviruset. Prøvene ble utført i Sverige. Nå ser Wæhre fram til at de snart får et testtilbud også i Norge.

– Jeg synes behovet er der. Vi er veldig glad for å ha den type diagnostikk tilgjengelig – så lenge den ikke er veldig ressurskrevende. Og det er den ikke når den er oppe og går, sier hun.

Folkehelseinstituttet ønsker å avdramatisere situasjonen selv om zikaviruset er oppdaget i Danmark og Sverige de siste dagene og sier det er svært usannsynlig at smitten vil spre seg videre.

Forsker om zika-viruset: – Ti år unna vaksine

JAKTER MYGG: Myndighetene i El Salvador advarer kvinner å bli gravide før 2018. Foto: Salvador Melendez , Ap

Les også

Flere artikler

  1. En danske og en svenske smittet av zikaviruset

  2. Forsker om zika-viruset: – Ti år unna vaksine

  3. Dette er zikavirus

  4. Mygg-virus brer om seg: Ber WHO vurdere krisemøte

  5. Derfor slår WHO full zika-alarm

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder