FORSKER: Per-Jostein Samuelsen, farmasøyt og doktorgradsstipendiat ved RELIS Nord-Norge. Foto:Terje Mortensen,VG

Ny studie: Mye feil bruk av smertestillende

TROMSØ (VG) En ny studie viser et høyt forbruk
av smertestillende blant nordmenn. Og mange høyrisikopasienter bruker slike preparater feil.

  • Thor Harald Henriksen

Artikkelen er over fire år gammel

Bruken av smertestillende medikamenter økte fra 54 til 60 prosent blant kvinner, og 29 til 37 prosent hos menn, i perioden 2002 til 2008, viser en studie utført av Regionalt legemiddelinformasjonssenter (RELIS).

Les også:Bivirkningene ved paracetamol mer alvorlige enn antatt

Tallene er hentet fra en av Norges største befolkningsstudier, Tromsøundersøkelsen. Rundt 13.000 personer deltok i helseundersøkelsene som RELIS har tatt utgangspunkt i. Ett av spørsmålene gikk på bruk av smertestillende de siste fire ukene.

Ifølge doktorgradsstipendiat Per-Jostein Samuelsen ved RELIS Nord-Norge er dette den første norske studien som ser på endring i bruk av smertestillende i Norge.

– En del av forklaringen er økt tilgjengelighet, etter at man i 2003 åpnet for reseptfri omsetningen av smertestillende både på apoteker, matbutikker og bensinstasjoner.

– Men, salgstall og tidligere studier har påvist en økning i bruken fra 80-90-tallet, så tilgjengelighet kan ikke forklare det hele. Økningen kan også skyldes at vi har mer smerter som følge av at vi har mer stillesittende arbeid, og treningstrenden, sier Samuelsen til VG.

Mer bekymret for NSAID-preparater

Han tror også at holdningene til bruk av smertestillende kan ha endret seg.

– Vi vil ha det mer lettvint i dag. Man tar en pille for det som er ille. Tallene kan også tyde på at bevisstheten rundt sikkerhet og bivirkninger ikke er god nok, mener forskeren.

Salgstall viser at bruken av smertestillende har flatet noe ut etter ut 2008.

Undersøkelse:En av tre unge kvinner tar paracetamol jevnlig

Tromsø-forskeren har også sett på bruken av smertestillende og betennelsesdempende medikamenter, NSAID-preparater, for eksempel Ibux og Voltarol som også omsettes reseptfritt i dag.

13 prosent oppgir regelmessig bruk av NSAID-preparater.

FEIL BRUK: Rundt 13 prosent av alle nordmenn bruker NSAID-preparater som Ibux regelmessig, også de som tilhører risikogrupper som ikke bør bruke slike medikamenter, viser studien. Foto:Trond Solberg,VG

– Vi har påvist høy bruk også blant de med kronisk nyresykdom, hjerte/kar-problematikk og de som tidligere har hatt magesår, tilsvarende den man ser hos folk som ikke har slike lidelser. Det er bekymringsverdig. I utgangspunktet skulle man forvente at bruken var lavere i disse høyrisikogruppene, sier Samuelsen.

Rapport:Smertepiller kan være livsfarlige

På grunnlag av disse tallene mener han at bevisstheten rundt bivirkningene av NSAID-preparater må økes, både hos brukerne selv og hos leger og tannleger.

Støtter ikke forbud mot paracet i butikk

Det svenske legemiddelverket besluttet tidligere i år å stoppe salget av paracetamol i butikk, etter flere rapporter om forgiftning som følge av overdreven bruk.

Et forbud er foreløpig ikke aktuelt i Norge. Samuelsen mener det er klokt.

– Paracetamol er et snilt legemiddel, så lenge man bruker anbefalt dose. NSAID-preparater har mange flere bivirkninger. Å innføre et forbud mot butikksalg av kun paracetamol vil være uheldig, siden det sannsynligvis vil dreie bruken over mot NSAID. Det er ikke en utvikling vi ønsker, sier Samuelsen.

POSITIV: Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, mener økt bruk av smertestillende ikke nødvendigvis er negativt for folkehelsen. Foto:Kristian Helgesen,VG

Legemiddelverket: Kan dreie seg om fornuftig bruk

Medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Statens legemiddelverk støtter Samuelsen.

– Dette er grunnen til at vi ikke vil røre paracetamol. Brukt riktig, har den ingen bivirkninger. Derfor må den fortsatt være reseptfri og fortsatt selges i butikk, sier Madsen.

Han mener den nye studien bekrefter tidligere forskning, og åpner for at den økte bruken av smertestillende har gitt helsegevinst.

– Denne undersøkelsen sier ingenting om årsaken til øktningen i bruken. Det kan dreie seg om fornuftig bruk av smertestillende der pasienten har behov for det, sier Madsen.

Han anbefaler imidlertid alle som regelmessig bruker smertestillende om å rådføre seg med fastlege.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder