OVER ANBEFALT VEKT: Malina (9) er ifølge dette brevet fra kommunen hun bor i, over anbefalt vekt. – Jeg fikk helt sjokk, sier faren hennes til VG. Bildet er tatt i dag. Foto: PRIVAT Foto: ,

Foreldrene fikk brev fra kommunen: Mener Malina (9) veier over normalen

Helsesjefen beklager

Ekspert: – Kan føre til spiseforstyrrelser

Da Helge (42) og Heidi (34) mottok brevet om sin ni år gamle datters vekt, fikk de sjokk.

  • Camilla Svennæs Bergland
  • Erik Haugen Aspaas

I brevet, som er datert 8. juli. 2015, står det at datteren på ni år veier over normalen. På måletidspunktet veide datteren 34,5 kilo og var 136 centimeter høy.

– Jeg fikk helt sjokk. Hun er en aktiv jente som driver med både håndball og turn, så at de har konkludert med dette er for meg helt hårreisende, sier faren.

Familien valgte torsdag ettermiddag å legge ut brevet fra kommunen på sin Facebook-side. Torsdag kveld er brevet og bildet av datteren delt over ni tusen ganger.

Les også: Overvekt starter i barnehagen

– Det er klart at dette går inn på datteren vår. Vi satte oss ned for å ta en prat med henne i stad og da spurte hun oss om hun var tykk. Vi fortalte henne at hun så klart ikke var det. Det gjør så klart vondt å høre at niåringen din begynner å tvile på eget utseende, sier Helge Gustavsen.

NORMALT KOSTHOLD: Helge (42), Heidi (34) og datteren Malina (9) bedyrer at de er en familie med et helt normalt kosthold. Foto: PRIVAT Foto: ,

Denne saken fikk også massiv oppmerksomhet på sosiale medier:

Fikk hatbrev om sønnen med Downs syndrom.

Nå har familien mottatt flere støtteerklæringer fra fjern og nær.

– Vi er en familie som har et helt normalt kosthold. Vi koser oss litt innimellom, men ingen av oss er overvektige. Det er nok ikke første gangen de har sendt ut et slikt brev, og det er sikkert ikke siste gangen. Men det må være lov å kritisere måten det blir gjort på, og hvilke måleinstrumenter de har brukt for å komme til denne konklusjonen, sier moren.

Les også: Slik snakker du med barna om overvekt

Målingen av datteren ble gjort i november i fjor, men foreldrene mottok ikke brevet før i dag:

– Det er jo helt latterlig at de gjør dette her i ferien, samt så lenge etterpå. Siden november har hun vokst tre centimeter og gått opp en kilo. Hun er helt normal, sier moren.

På spørsmål om hva slags signaler dette kan sende ut til unge jenter svarer faren følgende:

– Resultatet kan bli at vi får helt normalvektige niåringer som går rundt og slanker seg.

Helse- og sosialsjef: – Beklager, vi vil se på rutinene våre

Helsesøsteren som har underskrevet brevet, henviser VG videre til til hennes sjef. Hun har ikke besvart våre henvendelser, men kommunens helseleder har satt seg inn i saken, og sier følgende om den:

– Vi i kommunen har som rutine at foreldre får beskjed når barna overstiger anbefalingene Helsedirektoratet har for vekt, sier helse- og sosialsjef Lise Tanum Aulie i den aktuelle kommunen til VG.

– Når det er sagt, kan vi jobbe med hvordan vi gir beskjed til foreldre hvis barna deres overstiger disse anbefalingene. Og jeg beklager at foreldrene til Malina opplevde dette ubehagelig og provoserende. Vi vil, etter ferien, se på rutinene våre. Det må også være rom for skjønn i slike saker og det bør sikres bedre gjennom rutinene våre.

– Hvorfor gikk det så lang tid fra kontroll til familien fikk brevet?

– Her har det skjedd en glipp. Og jeg skjønner at dette kom veldig brått på. Det beklager jeg og vi skal selvfølgelig ikke sende ut slikt etter så lang tid.

– Har du gjort deg opp noen mening om slike vektundersøkelser på barn?

– Jeg mener at det er viktig å ha fokus på barns helse og kosthold. Men i det samfunnet vi nå lever i, er kropp og vekt et stort og sårt tema. Derfor må vi vise mer hensyn i saker som denne, avslutter Aulie.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder