17 døde av p-plaster

(VG Nett) Minst 17 unge p-plaster-brukere har mistet livet i USA.

Christine Jensen
ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

P-PLASTER: 17 mennesker i USA er døde som følge av p-plaster-bruk. Foto: REUTERS

P-plaster har blitt lansert som et meget trendy prevensjonsmiddel for unge kvinner i farten. Norges sandvolleyballdamer brukte det under OL i Athen og Naomi Campbell er en av mange modeller som sponses av plasterprodusenten.

- Dette er bekymrende, sier Dr. John Quagliarello professor i gynekologi til New York Post.

Evra er det eneste p-plasteret på markedet. Det blir reklamert for som mer praktisk enn p-piller fordi det bare skal byttes ut en gang i uka.

P-plasterprodusenten mener de kun har fått inn seks rapporter hvor deres produkt har forårsaket dødsfall.

PLASTERET REVET AV: Susanne Glesnes i aksjon i OL - med sitt p-plaster. Det ble senere fjernet fra hennes skulder. Foto: Reuters

Zakiya Kennedy (18) døde da hun satt på tunnelbanen i New York. Hun fikk blodpropp i den ene lungen, og eksperter mener den ble forårsaket av p-plasteret hun hadde på seg.

Blodpropp i Norge

I Norge er det rapportert inn syv tilfeller av bivirkninger til Legemiddelverket. To har meldt om svigninger i humøret og to har blitt gravide selv om de brukte plasteret. I tillegg er det rapportert inn et tilfelle av blodpropp, et av hudreaksjon og et av migrene.

Vil stoppe salget i Sverige

I Sverige fins ennå ingen mistenkte dødsfall som følge av p-plasteret. Men det svenske legemiddelverket vil at salget skal stoppes for fiskens skyld, skriver Aftonbladet.

- Plasteret er en miljøfare. Det kan forstyrre fiskelivet i vassdragene våre, sier Bjørn Beerman professor ved det svenske Legemiddelverket.

Dette er fordi et brukt p-plaster fortsatt inneholder mye hormoner. Om det kastes i søppelet eller i toalettet er det fare for at giften kommer ut i vannet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder