LURES AV PAKKEN: Nye regler forhindrer ikke at vi fremdeles tror enkelte sigaretter er mindre skadelige enn andre. Foto: Scanpix

Vi lures fortsatt av røykpakkene

(VG Nett) Trodde du at tekst som «gold» eller «silver» gjør at røyken i pakken er mindre skadelige enn andre? Gjett igjen.

Francis Lundh
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

EU har nemlig gjort skrift som «light» eller «mild» ulovlig å ha på røykpakkene fordi de feilaktig har gitt inntrykk av at enkelte sigaretter er bedre for helsa enn andre.

Dette har ført til at merkene nå har fått nye navn uten at det har hjulpet nevneverdig, ifølge en ny studie.

Drøyt 500 voksne røykere og 800 tenåringsrøykere ble bedt om å sammenligne forskjellige røykmerker og si hvor skadelige de trodde de var, melder BBC.

Da de voksne røykerne sammenlignet Marlboros vanlige røde pakke med Marlboro Gold, mente over 50 prosent at Gold var mindre skadelig, og 31 prosent mente at det var lettere å slutte dersom man bare røyket den siste varianten.

- Alle sigaretter like farlige

Forskerne mener at resultatene deres er såpass klare at de kan konkludere med at de nye reglene ikke virker etter hensikten.

- Sannheten er at alle sigaretter er like skadelige for deg, uavhengig av farge eller tekst på pakken, sier professor David Hammond ved universitetet i Waterloo i Ontario.

Forskningen er publisert i tidsskriftet European Journal of Public Health.

Argumentet til forskerne i kjølvannet av studien er at alle tobakksprodukter burde selges i vanlige pakker uten ekstra navn som «gold», «silver» eller «smooth».

Dette møter, ikke uventet, motstand fra tobakksindustrien.

- Umerkede pakker vil forhindre tobakksprodusenter å tilby informasjon til forbrukerne om produkter som er fullt lovlige i salg over disk, sier Christopher Ogden for britiske Tobacco Manufacturers' Association.

Han mener også at forslaget om å fjerne skriften er spekulativt.

- Voksne røykere bruker informasjonen på esken til å velge sitt tobakksprodukt enkelt og uten forvirring, sier Ogden.

Tiltak vurderes i Norge

Antirøykegrupper er derimot sterkt for forslaget.

- Det ville fjerne falske antagelser og vil kommunisere at alle sigaretter er like skadelige, sier Deborah Arnott ved Action on Smoking and Health ifølge BBC.

I Norge har også tendensen om strengere regler for tobakk fått oppslutning.

En undersøkelse viser at halvparten av befolkningen er for å heve aldersgrensen til 20 år, mens forslag om å kun selge tobakk på Vinmonopolet også har fått støtte.

Regjeringen har også vedtatt at all tobakk skal fjernes fra butikkhyllene og kun selges under disk, men dette er enn så lenge ikke gjennomført.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder