UTSATT GRUPPE: Ifølge WHO er hiv-smitte mest utbredt blant homofile menn. Her blir en mann testet for viruset i forbindelse med Gay Men's HIV/AIDS Awareness Day ved Whitman-Walker Health Elizabeth Taylor Medical Center i Washington i USA i 2012. Foto:Chip Somodevilla,Afp

WHO frykter ny hiv-epidemi: Ber alle homofile ta hiv-medisin

For første gang ber WHO nå alle homofile menn om å ta den såkalte ARV-medisinen, i et forsøk på å bekjempe en ny verdensomspennende hiv-epidemi.

  • Eivind Lindkvist Johansen

Artikkelen er over fem år gammel

Fredag kunngjorde Verdens helseorganisasjon (WHO) flere nye retningslinjer som skal bidra til å senke antallet personer i verden som får hiv-diagnosen. En av anbefalingene er ifølge AFP at alle homofile menn bør behandles med såkalte antiretrovirale medisiner (ARV), uavhengig av om de er hiv-smittet eller ikke.

Antall personer som får påført hiv-viruset i kroppen er ifølge statistikken fra WHO på vei opp, spesielt blant mannlige homofile.

– Vi har sett eksplosive epidemier, uttalte lederen for WHOs hiv-avdeling, Gottfried Hirnschall, på en pressekonferanse fredag.

Han nevner blant annet Thailand som et av landene hvor hivsmitte blant homofile menn er stigende.

Positive resultater

Daglig tilgang på ARV-medisin, kombinert med bruk av kondom, har ifølge WHO bidratt til å senke smittetilfeller blant homofile med 20 til 25 prosent.

I løpet av ti år mener de at tiltaket kan forhindre så mange som én million nye tilfeller av hivsmitte.

LES OGSÅ:Håper denne babyen betyr gjennombrudd i HIV-kampen

Amerikanske helsemyndigheter deler WHOs syn i saken og kom med den samme anbefalingen i mai, melder tidsskriftet Time.

Mellom 2001 og 2012 gikk antall hiv-tilfeller i verden ned med en tredjedel, men Hirnschall omtaler likevel fremgangen som «ujevn».

I 2013 fikk 233 nordmenn hiv-diagnosen, av dem var 158 menn og 75 kvinner.

Falsk trygghet

Han mener årsakene til at flere får hiv er sammensatte, men nevner blant annet at medisiner som er i stand til å la mennesker leve med AIDS har bidratt til å skape en falsk trygghet blant dem som er mest utsatt.

Hirnschall poengterte også at medisinen ikke skal brukes som et alternativ til kondombruk.

På pressekonferansen fredag understrekte han i tillegg at det også må jobbes systematisk opp mot andre høyrisikogrupper, blant annet sprøytenarkomane, fanger, prostituerte og transpersoner. Sammen med homofile menn står gruppen for rundt halvparten av alle hiv-tilfeller i verden.

WHO mener helsemyndigheter i alle land bør fokusere på å få ned hiv-tilfellene blant disse gruppene før resten av befolkningen, fordi de oftere er i en livssituasjon hvor det oppleves som problematisk å oppsøke hjelp.

– Ingen av disse menneskene lever i isolasjon. Sexarbeidere og deres kunder har ektemenn, koner og partnere. Noen av dem bruker narkotika. Mange av dem har barn, sier Hirnschall.

Mer om

  1. Helse

Flere artikler

  1. Færre blir hiv-smittet

  2. Millioner til forskning på hiv-medisin for kvinner

  3. WHO erklærer coronaviruset en «internasjonal folkehelsekrise»

  4. WHO: Coronaviruset er ikke en pandemi

  5. Viktig dom i helsekrise

  6. Pluss content

    Joakim (23) lever med hiv

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder