UTSATT GRUPPE: Ifølge WHO er hiv-smitte mest utbredt blant homofile menn. Her blir en mann testet for viruset i forbindelse med Gay Men's HIV/AIDS Awareness Day ved Whitman-Walker Health Elizabeth Taylor Medical Center i Washington i USA i 2012. Foto:Chip Somodevilla,Afp

WHO frykter ny hiv-epidemi: Ber alle homofile ta hiv-medisin

For første gang ber WHO nå alle homofile menn om å ta den såkalte ARV-medisinen, i et forsøk på å bekjempe en ny verdensomspennende hiv-epidemi.

  • Eivind Lindkvist Johansen

Artikkelen er over fem år gammel

Fredag kunngjorde Verdens helseorganisasjon (WHO) flere nye retningslinjer som skal bidra til å senke antallet personer i verden som får hiv-diagnosen. En av anbefalingene er ifølge AFP at alle homofile menn bør behandles med såkalte antiretrovirale medisiner (ARV), uavhengig av om de er hiv-smittet eller ikke.

Antall personer som får påført hiv-viruset i kroppen er ifølge statistikken fra WHO på vei opp, spesielt blant mannlige homofile.

– Vi har sett eksplosive epidemier, uttalte lederen for WHOs hiv-avdeling, Gottfried Hirnschall, på en pressekonferanse fredag.

Han nevner blant annet Thailand som et av landene hvor hivsmitte blant homofile menn er stigende.

Positive resultater

Daglig tilgang på ARV-medisin, kombinert med bruk av kondom, har ifølge WHO bidratt til å senke smittetilfeller blant homofile med 20 til 25 prosent.

I løpet av ti år mener de at tiltaket kan forhindre så mange som én million nye tilfeller av hivsmitte.

LES OGSÅ:Håper denne babyen betyr gjennombrudd i HIV-kampen

Amerikanske helsemyndigheter deler WHOs syn i saken og kom med den samme anbefalingen i mai, melder tidsskriftet Time.

Mellom 2001 og 2012 gikk antall hiv-tilfeller i verden ned med en tredjedel, men Hirnschall omtaler likevel fremgangen som «ujevn».

I 2013 fikk 233 nordmenn hiv-diagnosen, av dem var 158 menn og 75 kvinner.

Falsk trygghet

Han mener årsakene til at flere får hiv er sammensatte, men nevner blant annet at medisiner som er i stand til å la mennesker leve med AIDS har bidratt til å skape en falsk trygghet blant dem som er mest utsatt.

Hirnschall poengterte også at medisinen ikke skal brukes som et alternativ til kondombruk.

På pressekonferansen fredag understrekte han i tillegg at det også må jobbes systematisk opp mot andre høyrisikogrupper, blant annet sprøytenarkomane, fanger, prostituerte og transpersoner. Sammen med homofile menn står gruppen for rundt halvparten av alle hiv-tilfeller i verden.

WHO mener helsemyndigheter i alle land bør fokusere på å få ned hiv-tilfellene blant disse gruppene før resten av befolkningen, fordi de oftere er i en livssituasjon hvor det oppleves som problematisk å oppsøke hjelp.

– Ingen av disse menneskene lever i isolasjon. Sexarbeidere og deres kunder har ektemenn, koner og partnere. Noen av dem bruker narkotika. Mange av dem har barn, sier Hirnschall.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder