PASS PÅ: Størrelsen rundt magen kan avgjøre om du utvikler brystkreft. Foto:Microstock,

«Bilringene» kan føre til brystkreft

Professor: Ikke overrasket over funnene

Ny forskning tyder på at «bilringene» kan bidra til brystkreft for kvinner over 50 år.

  • Camilla Bergland
Publisert:

Hvert år rammes i overkant av 2000 kvinner av brystkreft, og 800 dør av sykdommen, ifølge

Nå mener forskere ved UCL-Universitetet i London at størrelsen på skjørtet ditt, altså livvidden, kan avgjøre om du får brystkreft.

Studien ble publisert i British Medical Journal, og baserer seg på svar gitt av over 90.000 britiske kvinner i 50 og 60-årene.

Funnene viser at kvinner som øker størrelsen hvert tiende år, fra de er i midten av 20-årene til de er i 60-årene, øker sjansene for å utvikle brystkreft med 33 prosent.

Direktør ved Kreftregisteret og professor ved Universitetet i Oslo, Giske Usin, er ikke overrasket over funnene.

– Kroppsvekt og livvidde er forbundet med økt forekomst av brystkreft hos kvinner over 50 år. Så vi ser ut ifra denne og andre studier at det er viktig for kvinner å holde vekten og livvidden nede, sier hun.

Eiliv Lund, professor ved institutt for samfunnsmedisin ved Universitet i Tromsø stemmer i:

– Det omdannes mer østrogen i fettvev når man er overvektig. Når kvinner har vært igjennom overgangsalderen synker østrogennivået, men ikke like mye for overvektige kvinner. Dette kan være en av grunnene til at forekomsten av brystkreft øker i takt med vekt og livvidde, sier han.

Stor livvidde og høy vekt påvirker ikke bare faren for å utvikle brystkreft, men også andre kreftformer som tykktarmskreft og livmorkreft, sier Usin.

– Hvorfor er det sånn?

– Fettvev kan påvirke nivået av ulike hormoner i kroppen som igjen øker risikoen for kreftutvikling. I tillegg kan ulike biologiske substanser i selve fettvevet øke veksthastigheten av kreftceller, sier Usin.

For de yngre kvinnene er det motsatt mener Lund.

– Problemene melder seg først når kvinner har passert overgangsalderen.

Bedre å spørre om størrelser

Alle deltagerne i studien var over 50 år. De svarte på spørsmål knyttet til helsetilstand, vekt, høyde, arv, samt hvilken størrelse på skjørtet de har brukt opp igjennom årene.

Et av problemene har tidligere vært at man ikke har klart å måle utviklingen på livvidden til eldre kvinner. Men ved å bruke størrelsen på skjørtet mener Lund at man kan få mer presise svar.

En av medforfatterne bak studien, Usha Menon, forklarte til avisen The Guardian hvordan forskerne hadde funnet ut av at det var lettere for folk å svare på spørsmål knyttet til størrelser, fremfor BMI.

– Det trengs en innsats i å beregne egen BMI, og de fleste av oss husker ikke hva den har vært før. Mens man derimot lettere husker hva slags størrelser man har brukt, sa Menon.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder