MOBIL-DOKTOR? Det finnes haugevis av helse-apper tilgjengelig for mobil, og muligheten for mer digitale helsetjenester er enorm. Men fortsatt er helsevesenet litt stivbent, gammeldags og «patriarkalsk», mener flere. Foto:Roger Neumann,VG

Nordmenn etterlyser mer digitale helsetjenester: Vi vil ha legen på chat og mobil

Snart kan du chatte med legen, Skype med en spesialist eller bestille helsehjelp direkte hjem på døren, spår eksperter. Nordmenn ønsker nemlig flere helsetjenester lett tilgjengelig på mobil og nett.

  • Karoline Flåm

Artikkelen er over fem år gammel

Det kommer frem i en fersk undersøkelse TNS Gallup har gjennomført på oppdrag fra Kreftforeningen. Funnene ble presentert på den nasjonale e-helsekonferansen Ehin i Oslo forrige uke.

I undersøkelsen er et landsrepresentativt utvalg på over 1200 personer spurt blant annet på sitt forhold til digitale helsetjenester, og svarene tyder på at folk flest er overmoden for et mer moderne helsevesen:

Sjekke egen journal

** Flere enn åtte av ti nordmenn mener at elektronisk innsyn i egen helsejournal vil gjøre det lettere å få oversikt over egen helse og behandling. Like mange ønsker at alle helseinstanser (sykehus, legekontor, fysioterapeuter osv.) skal ha tilgang til den samme journalen, for å sikre best mulig behandling. I dag er ligger helseopplysningene dine spredt i ulike journaler, og sykehuset vet ikke nødvendigvis det samme som fastlegen din.

** Nesten ni av ti nordmenn ønsker seg også muligheten til å selv kunne sjekke hvem som har vært inne og lest eller eventuelt skrevet i journalen deres.

** Over halvparten av oss ønsker å kunne «chatte» og ha dialog med legen og annen helsepersonell via mobil og internett.

Medisin på mobil

POSITIV: Avdelingssjef Heidi Brorson i Kreftforeningen ønsker seg i likhet med et flertall av befolkningen et mer digitalisert helsevesen. Foto:Kreftforeningen,

Også flere mindre endringer, som delvis allerede er innført flere steder, ønskes velkommen:

** Nesten åtte av ti vil ha muligheten til å enkelt fornye resepter og bestille legetimer over mobil og nett. Flere steder har dette allerede vært mulig en god stund.

** 65 prosent ønsker påminnelser på sms eller mail når de har oppfølgingsavtaler hos lege eller sykehus, noe som også er innført flere steder.

– Dette viser tydelig hvilken vei helsevesenet går. Digitalisering av helsesektoren. Det gir nye muligheter for å øke både kvaliteten og effektiviteten på tjenestene. Det kan også bidra til å gi mer eierskap til egen helse, og hjelpe pasienter og pårørende å delta i beslutninger som omhandler dem, sier avdelingssjef Heidi Brorson i Kreftforeningen, som er oppdragsgiver for undersøkelsen.

– Vi ønsker for eksempel også at alle skal få muligheten til å selv skrive i sin egen helsejournal – du skal eie helsejournalen din, ikke helsevesenet, legger hun til.

– For lite tilgjengelig

Som VG tidligere har omtalt, finnes det allerede en rekke avanserte helse-hjelpemidler du kan få via din egen mobil. Og langt flere vil det bli.

Les også: Ti helse-apper du bør sjekke ut (VG +)

DEPARTEMENTSRÅD: Bjørn-Inge Larsen er lege, departementsråd i Helse- og omsorgsdepartementet og har tidligere vært direktør i Helsedirektoratet. Foto:Magnar Kirknes,VG

Departementsråd i Helse og omsorgsdepartementet og tidligere direktør i Helsedirektoratet, Bjørn-Inge Larsen, tror også helsetjenestene må bli mer digitale og lettere tilgjengelig.

– Vi var tidlig ute med elektronisk journal, men i dag er vi ikke tidlig ute lenger. Vi har nok fortsatt et litt «paternalistisk» helsesystem, sa han i sin innledning til Ehin-konferansen, og utdypet:

– Det er få tjenesteytere vi forholder oss så intenst til, men som samtidig er så lite tilgjengelige. Fortsatt er det for lite mulig for enkeltmennesker å delta i beslutningene som omhandler dem selv.

Eldrebølgen tvinger

Mer bruk av digitale helsetjenester vil også tvinge seg frem av rent økonomiske grunner, ifølge ekspertene. Med en aldrende befolkning blir det rett og slett ikke mulig å fortsette som i dag.

– Vi kommer rett og slett ikke ha råd til å tilby helsetjenester på samme måte som i dag. Både demografien og økonomien tvinger frem teknologiske endringer, sier den internasjonalt anerkjente ehelse-eksperten Zachery Jiwa til VG.

Han har jobbet med digitaliseringsprosjekter i både privat og offentlig sektor, blant annet for US Department of Health, og var blant hovedtalerne på Ehin.

HELSE-APP: Mobil-appen Pager tilbyr muligheten til å bestille lege hjem på døren. Foreløpig kun tilgjengelig i USA, men ehelse-ekspert Zachery Jiwa tror lignende apper vil dukke opp flere steder. Foto:Skjermdump, App Store,

Legen hjem på døren

Jiwa trekker selv frem flere konkrete eksempler på innovative, digitale helsetjenester som han tror snart vil bli en del av folks hverdag.

Ett eksempel er appen Pager, som er en slags «lege på hjul»-tjeneste, der du med noen enkle tastetrykk på mobilen kan få helsepersonell fra ditt nærområde til å komme hjem til deg, i stedet for å måtte bruke timevis i kø på legevakt eller vente til neste ledige fastlegetime.

Et annet er appen Ginger.io, som registrerer og lagrer data om din «normale atferd», og som kan varsle dersom du plutselig har atferd som bryter med rutinen. Skremmende, vil mange si – nyttig for eksempel for kronikere eller mentalt syke, mener Jiwa.

Frykter for personvern

Veien mot mer helse på nett og mobil er imidlertid ikke uten snubletråder og utfordringer.

Flere eksperter har uttrykt skepsis mot at nordmenn i økende grad overvåker sin egen helse, og frykter det kan føre til at folk blir unødvendig sykeliggjøring.

Den ferske Gallupundersøkelsen viser dessuten at hele 65 prosent av den norske befolkningen er bekymret for at personlig helseinformasjon ikke er sikker og kan havne på avveie.

Nesten halvparten tror dessuten at de vil trenge hjelp til å lære å bruke de nye, digitale helsetjenestene.

– Vi må sikre at digitaliseringen ikke forsterker de sosiale ulikhetene i samfunnet. Så lenger vi ta hensyn til det, kan vi realisere gevinstene, sier Brorson.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder