Slår alarm til kvinner, ungdom og barn

ADVARER: Lege Anne-Lise Bjørke Monsen og overlege Bjørn Bolann er kritiske til at barn og gravide kvinner spiser oppdrettslaks. Foto: MARCUS HUSBY

Leger og professorer: - Ikke spis oppdrettslaks

Norske leger, professorer og internasjonale helseeksperter mener kvinner, barn og ungdom bør holde seg unna oppdrettslaks på middagsfatet.

 • Marcus Husby
 • Bjørn Haugan

Artikkelen er over syv år gammel

Nordmenn er blitt et laksespisende folkeslag, og oppdrettslaks er blitt den nye folkefavoritten.

Bare i fjor produserte Norge rundt 60 prosent av hele verdens produksjon av atlantisk laks, noe som tilsvarer 1.183.600 tonn fisk.

Norske helsemyndigheter anbefaler nordmenn å spise sjømat tre ganger i uken. Men det er langt fra alle som mener oppdrettslaksen bør ha fast plass på middagsbordet.

- Laksefôr skadelig

Spesiallege Anne-Lise Bjørke Monsen ved klinisk institutt på Haukeland Universitetssykehus i Bergen, er en av seks uavhengige helseeksperter VG har snakket med.

Hun fraråder flere grupper å ha oppdrettslaks i sitt kosthold overhodet.

- Jeg anbefaler ikke gravide, barn eller unge å spise oppdrettslaks. Det er for usikkert både hvor mye giftstoffer laksen inneholder og hvordan disse stoffene påvirker barn, unge og gravide, sier Bjørke Monsen til VG.

Hun viser til de såkalte persistente organiske miljøgiftene (POP-er), som laksen fôres med i oppdrettsanlegget, og mener disse er skadelig for unge kropper - spesielt spedbarn.

DAGENS VG: Les mer om ekspertenes advarsler mot oppdrettslaks i mandagens VG. Foto: FAKSIMILE


- Den type miljøgifter som har vært påvist i oppdrettslaks har en negativ effekt på hjerneutviklingen og er assosiert med autisme, AD/HD og redusert IQ. Man vet også at de kan påvirke andre organsystemer i kroppen som immunsystemet og stoffskiftet, sier Bjørke Monsen.

Ifølge overlegen overføres de skadelige miljøgiftene, som ikke nødvendigvis er farlig for et voksent menneske, til de nyfødte gjennom morsmelken.

- Stoffene lagres i fettvevet, og når du er gravid og begynner å amme, så mobiliseres det en masse fett som gjør at giftstoffene overføres til barnet.

- Begynner du å spise oppdrettslaks når du er liten, og blir gravid når du er 25 år, så har du et ganske betydelig lager i kroppen allerede, sier Bjørke Monsen.

Hun forklarer at giftstoffene lagres i stor grad i fettet på menneskekroppen.

Lang nedbrytingstid

- Og nedbrytningstiden er lang. På ti år brytes bare halvparten av pops-giftstoffene ned. Når kvinner får barn, avgiftes de: Opptil 94 prosent av giftstoffene forsvinner da fra kvinnekroppen. Det som er bekymringsfullt, er at svært mye av det forsvinner over i morsmelken, som er fet og god.

- Det betyr at babyen får en «gift-load» basert på det moren har fått i seg i løpet av de siste 10-20 årene, og det i starten på livet, noe som vi advarer meget sterkt mot. Derfor anbefaler vi ikke at gravide spiser oppdrettslaks, det vil si laks, fordi stort sett alt vi tilbys av laks, er oppdrettslaks, sier Bjørke Monsen.

- Du anbefaler heller ikke barn og unge å spise laks. Betyr det ungdom: Svært mange av dem nyter for tiden sushi?

- Kvinner bør holde seg unna oppdrettsfisk, i hvert fall til de har fått barna sine. Jeg mener både barn og ungdom ikke bør spise oppdrettslaks, ut ifra et føre var-prinsipp.

- Det strider kraftig mot det norske helsemyndigheter gir av råd, som sier giftstoffene er godt under de tillatte grensene ?

- Det finnes stoffer i oppdrettslaks som det ikke er fastsatt grenseverdier for, det betyr bare at man ikke har tilstrekkelig kunnskap om disse og om de også kan være potensielt skadelige stoffer. Vi mener det er nødvendig med en føre-var-tankegang.

- Miljøgiftene som det her er snakk om gir permanente skader på organismen og er assosiert med autisme, ADHD, forstyrrelser i immunsystemet og i hormonsystemet.

- Reklameproblem

- Når man fastsetter krav for hva som er tillatte grenser for giftstoffer i fisken, må det tas stilling til det som skjer under svangerskap og amming. Hvis man ikke har tilstrekkelig kunnskap om hvordan dette påvirker utviklingen hos spedbarn, bør man ikke anbefale mat med et høyt innhold av dette til unge mennesker. I Norge har man en betydelig reklame for oppdrettslaks rettet mot disse befolkningsgruppene. Det bekymrer oss, sier hun.

- Hva bør de spise istedenfor?

- Skal du ha marine omega 3-fettsyrer, så inneholder ikke oppdrettslaksen så mye av det lenger. Da er det mer gunstig å spise makrell og sild, sier hun.

En større europeisk undersøkelse, som omfattet rundt 8000 nyfødte, ble i fjor publisert i det anerkjente tidsskriftet Environmental Health Perspectives. Her kommer det frem at gravide med høye nivåer av miljøgifter i kroppen får barn med lavere fødselsvekt. Ifølge Bjørke Monsen kan dette slå uheldig ut for barnets helse.

- Som røyking

- Redusert fødselsvekt hos barnet kan sammenlignes med om mor røyker i svangerskapet, sier overlegen.

- Ammeperioden er også i en fase av livet, hvor babyen har et umodent organsystem, og er i en voldsom utvikling. Det er absolutt ikke bra, legger hun til.

Bjørke Monsen får støtte av kollega, overlege og professor i medisin, Bjørn Bolann, som også er svært kritisk til miljøgiftene i norsk oppdrettslaks.

- Miljøgifter er det over alt. Vi får det i oss - enten vi vil det eller ikke. Men det er jo om å gjøre å spise minst mulig av det, særlig for gravide, barn og unge. Hvorfor er de nødt til å produsere laks med giftstoffer, spør Bolann.

De to overlegene håper det blir en bredere debatt om nordmenns stadig høyere inntak av oppdrettslaks i tiden fremover.

- Vi kan ikke se at denne problemstillingen er tilstrekkelig belyst og etterlyser en diskusjon i Norge om det er forsvarlig å anbefale barn og unge å spise mye oppdrettslaks eller om man bør anvende føre var prinsippet, noe som det er vanlig å gjøre overfor denne gruppen, sier Bolann.

- Har spist utrolig mye laks

OVERRASKET: Til høyre lege Kari Westerbø med sønnen Sondre og advokat Karoline Engesæth med sønnen Mikkel. Foto: ROGER NEUMANN

- Jeg er opptatt av at vi skal spise sunt, men det kan ofte bli for mye hysteri: Vi må spise, og normale inntak av ulik mat tror jeg en grei vei. Det har lenge vært en debatt om oppdrettslaks er sunt å spise. Jeg velger å følge helsemyndighetenes råd, som betyr at folk kan spise to fiskemåltider i uken, sier Karoline Engesæth, som er på trilletur med sin sønn Mikkel.

- Jeg har spist utrolig mye laks hele tiden, også mens jeg var gravid og mens jeg har ammet. Det er så mye vi skal være redd for, at jeg tar også dette med ro. Det at giftstoffer overføres slik fra mor til barn, visste jeg ikke.

- Jeg ønsker å vite mer om det og vil ha mer dokumentasjon om farene, sier Karoline Engesæth.

- Mangler kompetanse

- Vi må ta slike opplysninger til etterretning, sier direktør for helse og kvalitet i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL), Henrik Stenwig, til VG.

- Vi har ikke kompetanse til å vurdere de funnene opp mot alle andre funn, som på sin side sier at mangel på sjømat under graviditeten gir dårligere utvikling hos fosteret, sier Stenwig, som ikke ønsker å gå inn i en debatt med leger og professorer som sier barn, unge og gravide bør unngå å spise oppdrettslaks.

DIREKTØR: Henrik Stenwig er direktør for helse og kvalitet i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL). Foto: ROGER NEUMANN/VG

- Men mener dere at gravide kvinner og barn bør unngå å spise oppdrettslaks?

- På de konklusjonene myndighetene har gjort, med basis i den kunnskapen som foreligger, så er det sunt for alle å spise oppdrettslaks. Men du kan bli veldig usunn av å spise veldig mye trygg mat også, hvis du har et ubalansert kosthold med bare disse mattypene. Det handler om balanse, sier han, og legger til:

- Mangel på sjøhelsemat gir dårligere folkehelse.

Utfordringen

- Hva er grunnen til at så mange leger og professorer mener at oppdrettslaks ikke er bra for visse grupper mennesker?

- Utfordringen er at det sitter folk og gjør funn i visse miljøer. Så er det andre personer som trekker motsatte konklusjoner med basis i de samme uønskede stoffene. Vi kan ikke ha noen meninger om det før myndighetssiden har konkludert med sine på grunnlag av opplysninger fra de vitenskapelige komiteer som er satt til å gjennomføre de nødvendige risikoberegninger i forhold til hva som er trygt, sier Stenwig.

Ifølge legene ved Haukeland sykehus, er nivået med marine omega 3-fettsyrer i oppdrettslaks blitt betraktelig redusert de siste årene. Det bekrefter også direktøren i FHL.

- Omega 3-nivået i laksen har vært nedadgående over tid. Det er fordi kilden for omega 3 i laksefor, er marine råvarer. Når de går ned, så går også omega 3-nivået i laksen ned. Dette gjør ikke laksen til et mindre viktig næringsmiddel for å oppnå et sunt kosthold for den enkelte forbruker, forklarer Stenwig.

Forskningsdirektøren ved Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES), mener leger og helseeksperter som spesielt advarer mot oppdrettslaks for spesielt gravide tar feil.

NIFES har som oppgave å arbeide for å sikre trygg og sunn sjømat til det norske folk.

Eide Graff viser til Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) sin rapport om fisk og sjømat i norsk kosthold fra 2006.

- Der står det at den norske befolkningen bør spise mer sjømat. Det gjelder også gravide og barn. Det er kun storforbrukerne av sjømat som ligger over det tolerable ukentlige inntaket av dioksiner og dioksinlignende PCB. Men 85 prosent av Norges befolkning ligger under, sier Eide Graff til VG.

For lite fet fisk

Hun mener de positive sidene ved å spise oppdrettslaks, overgår den eventuelle negative effekten.

- Vår bekymring er at gravide og kvinner i fruktbar alder spiser for lite fet fisk. Det er farligere å la være å spise sjømat. Men alt er så klart farlig hvis du får i deg for mye av det. Det gjelder vann også, sier forskningsdirektøren

- Men bør ikke oppdrettsnæringen lage fôr som inneholder mindre miljøgifter?

- Det er en debatt næringen må ta, om de vil rense oljen de gir til laksen. Oppdrettslaksen er uansett en av de mest gjennomanalyserte artene vi har.

- Å spise en kilo oppdrettslaks i uken utgjør ingen helserisiko, sier Ingvild Eide Graff.

Flere artikler

 1. Pluss content

  - Ikke spis oppdrettslaks

 2. - En kilo laks i uken er ingen helserisiko

 3. Stiller spørsmål ved lakse-eksperts motiver

 4. Folkehelseinstitutt-forsker med budskap til kvinner: - Ett måltid fet fisk i uken er nok

 5. Når VG blir brukt

Fra andre aviser

 1. - Barn bør ikke spise oppdrettslaks

  Aftenposten
 2. - Barn bør ikke spise oppdrettslaks

  Bergens Tidende
 3. Forskere advarer mot å spise oppdrettslaks

  Aftenposten
 4. Advarer folk mot å spise oppdrettslaks

  Fædrelandsvennen
 5. Startet laksekamp på hytten

  Bergens Tidende
 6. Startet laksekamp på hytta

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no