MER ALLERGI I BYER: Barn som vokser opp i byer utvikler oftere matallergi og astma enn barn so vokser opp på landet. Foto: Cornelius Poppe(NTB scanpix

Bybarn får oftere matallergi

Barn som vokser opp i bystrøk har en mye større forekomst av matallergi enn barn som vokser opp på landet.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Byunger har, for eksempel, dobbelt så stor risiko for å utvikle skalldyr- og peanøttallergi i forhold til unger som vokser opp på landet.

Det viser en ny, stor amerikansk undersøkelse av over 38.000 barn under 18 år som blir publisert i det anerkjente medisinske tidsskriftet Clinical Pediatrics.

Og befolkningstettheten er trolig årsaken, ifølge forskerne ved det medisinske fakultetet ved Northwestern University i Chicago.

- Dette er første gang vi har sett at høy befolkningstetthet henger sammen med en større sannsynlighet for matallergi hos barn, sier professor Ruchi Gupta, som har ledet forskningsarbeidet, ifølge Science Daily.

Byoppvekst og astma

Ifølge Gupta viser dette at miljøet har betydning for å utvikle matallergi, slik man har sett at miljøet har en faktor i utviklingen av astma.

- Det store spørsmålet er hvilke miljøfaktorer som trigger utviklingen. En bedre forståelse av hvordan miljømessige faktorer påvirker menneskekroppen vil trolig gjøre det lettere å forebygge allergier, sier professoren, ifølge Science Daily.

Tidligere forskning har påvist en sammenheng mellom oppvekst i by og forekomst av astma, eksem, høysnue og øyekatarr.

En forklaring kan være at barn som vokser opp på landet blir utsatt for en bakterieflora som kan beskytte mot å utvikle arvelig hypersensitivitet for visse typer allergener.

En annen teori er at barn som vokser opp i byer blir utsatt for kraftigere og flere forurensingkilder enn barn på bygda.

Ingen store undersøkelser i Norge

Helle Stordrange Grøttum, fagsjef matallergi i Norges Astma og Allergiforbund, sier det ikke er utført store forekomststudier på mattallergi i Norge.

- Men studier i Norge viser det er høyest forekomst blant barn. 3-8 prosent av barn i Norge har en form for matallergi. Melk- og eggallergi forekommer hyppigst, men det er det mange som vokser fra seg. Peanøttallergi derimot vedvarer inn i voksen alder og er den allergien som øker mest hos norske barn, er, sier Stordrange Grøttum til VG.

(Saken fortsetter under bildet)

FAGSJEFEN: Fagsjef Helle Stordrange Grøttum (med hansker) i Norges Astma- og Allergiforbund. Her sammen med Grethe Amdal. Foto: Tore Berntsen/VG

Hun sier at peanøtter er en av de hissigste og mest alvorlige allergenene.

- Peanøtt er ikke en nøtt, men en belgfrukt. Det skal veldig liten mengde peanøtt til for å forårsake en alvorlig allergisk reaksjon hos de mest følsomme med denne allergien. Peanøttallergi regnes som den raskest voksende allergiformen og en amerikansk studie viste at forekomsten doblet seg fra 1997 til 2002, sier Stordrange Grøttum.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder