MØRKETIDEN KOMMER: Mange nordmenn får i seg for lite vitamin D, spesielt om vinteren. En fersk studie viser at mangel av solskinnsvitaminet kan øke dødsrisikoen. Foto:Jan Ovind,VG

Stor metastudie: Lite D-vitamin øker dødsrisiko

Personer med lavt nivå av vitamin D har en 57 prosent større risiko for å dø enn personer med høye nivåer av solskinnsvitaminet.

Camilla Tryggestad Visjø
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det kommer frem i en nylig publisert studie i det prestisjetunge tidsskriftet British Medical Journal.

Studien viser at de med lavest nivå av vitaminet, har 57 prosent større risiko for å dø enn de med høyest nivå. Studien viser at det ikke er høyere risiko for å dø av kreft for dem med lave verdier, men for de som har hatt kreft, øker risikoen for å dø av sykdommen med 70 prosent.

Personer med lave verdier hadde også 40 prosent større risiko for å dø av hjertesykdom.

Så mye som 7 av 10 nordmenn mangler D-vitamin om vinteren. Les mer om hva du kan gjøre for å få nok D-vitamin om vinteren på VG+ (Krever innlogging).

Studien er en metaanalyse blant 26.000 mennesker, hvor store mengder forskning har blitt slått sammen, også fra Norge.

Blant forskerne er tre fra Universitetet i Tromsø, en av dem professor Rolf Jorde.

En rekke studier har funnet sterke sammenhenger mellom flere sykdommer og mangel på D-vitamin, men få har hittil bevist at det er en klar årsakssammenheng.

Derfor må det flere kontrollstudier til, mener Jorde, som er en av landets fremste forskere på solskinnsvitaminet.

– Det alle dog er enige om er at D-vitamin forebygger rakitt (engelsk syke), altså myke ben hos barn. Et problem er at de aller fleste studier som har vært gjort for å undersøke effekten av vitamin D, har blitt gjort på personer som i utgangspunktet har hatt et adekvat nivå, sier professoren, som til våren skal i gang med en studie hvor man skal inkludere personer med svært lave nivåer av D-vitamin.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder