KENGUBURGER?: Den australske forskeren George Wilson vil gå fra oksekjøtt til kengurukjøtt for å senke utslipp av skadelige klimagasser. Foto: AP

Redd verden - spis en kenguru

(VG Nett) Hvis du bytter ut okseburgeren med en burger laget av kengurukjøtt, kan du bidra til å redusere drivhuseffekten, mener australsk forsker.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL
Home

Metangassen som slippes ut av kuer og sauer gjennom avføring, er en større trussel mot miljøet enn utslippet av karbondioksid.

Faktisk er verdens samlede utslipp av klimagassen metan fra drøvtyggere, sauer, geiter og griser på 86 millioner tonn i året, ifølge en FN-rapport presentert i 2006.

- Spis kenguru

Dette er dårlige nyheter for kjøttglade miljøforkjempere. Men slutt på å spise kjøtt trenger det ikke bli. I hvert fall ikke om man skal tro et nytt forslag fra den australske forskeren Dr. George Wilson ved Australian Wildlife Service.

Han har gjort en studie basert på at kenguruen, takket være dens spesielle fordøyelsessystem, kan være løsningen, skriver BBC.

Kenguruer produserer nær sagt ikke noe metangass fordi de har en annen type mikroorganismer i magen enn kuer og sauer. Ifølge Wilsons studie vil derfor en økning i Australias kengurubestand kunne senke landets klimagassutslipp med 3 prosent i løpet av de neste 12 årene.

Det gjelder selvsagt kun om produksjonen av metangassproduserende husdyr som kuer og sauer reduseres, skriver Times Online. I dag står tradisjonelle husdyr for hele 11 prosent av drivgassutslippene i landet.

Vil ha 175 millioner kenguruer

I Australia produseres det allerede omtrent 30 millioner kenguruer, men Wilson vil gjerne se en dramatisk økning i bestanden. Han ser helst at Australia satser på å produsere like mye kengurukjøtt som det i dag produseres okse- og sauekjøtt, nærmere bestemt 175 millioner kenguruer.

Men hvordan smaker egentlig en kenguru?

- Det smaker utmerket. Ikke ulikt vilt, bare med en annen smak, er den noe kryptiske beskrivelsen den australske forskeren kan gi til BBC.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder