Glemsk av høyt blodsukker

(VG Nett) Høyt blodsukker kan føre til nedsatt hukommelse, ifølge svenske forskere.

  • Bodil Fagerheim
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

FORSKER: Olav Rolandson har ledet forskningsgruppen fra Umeå universitet og Universitetet i Stockholm som har undersøkt sammenhengen mellom førhøyet blodsukker og nedsatt hukommelse. Foto: Umeå universitet

I en studie, som er publisert i det amerikanske tidsskriftet Diabetes, har forskere fra Umeå universitet og Universitetet i Stockholm undersøkt sammenhengen mellom forhøyet blodsukker og lagring av minne hos 411 friske personer.

Påvirker hippocampus

Funnene tyder på at høyt blodsukker påvirker en spesiell del av hjernen, hippocampus, først og fremst hos kvinner. Hippocampus er ansvarlig for lagring av nye minner, korttidsminnet, og som oftest er det den delen av hjernen som først blir rammet ved utvikling av Alzheimers sykdom.

- Vi fant en klar sammenheng mellom høyt blodsukkernivå og nedsatt lagring av minne. Vi fant også at det var kvinner etter menopausen som kom dårligst ut, sier Olav Rolandson, som ledet studien, til VG Nett.

Han legger til at vanligvis skårer kvinner høyere enn menn på hukommelse, og at funnene her viser det motsatte har han ingen forklaring på.

Flere faktorer

Det er fra tidligere kjent at diabetespasienter har økt risiko for ulike former for demens, deriblant Alzheimers sykdom. Dette kan ha årsak i en kombinasjon av høyt blodtrykk, høyt kolesterol og høyt blodsukker, risikofaktorer for hjerte- og karsykdommer som denne pasientgruppen har.

Det man imidlertid ikke har visst tidligere er at høyt blodsukker i seg selv kan påvirke hukommelsen negativt. Det har også vært uklart hvilken del av hjernen som er mest følsom for høyt blodsukker.

- I studien ble det selvsagt tatt hensyn til de nevnte risikofaktorene som kan påvirke hukommelse, i tillegg til to andre: utdannelse og alder. Sammenhengen mellom høyt blodsukker og nedsatt korttidsminne var helt klar, sier Rolandson.

Nyttig forskningsgrunnlag

Han sier at selv om funnene ikke har noen klinisk betydning i dag, er det likevel nyttig informasjon om hvordan forhøyet blodsukker kan påvirke hukommelsen og eventuelt demens.

- Disse funnene er et viktig grunnlag for videre forskning på disse områdene, sier Rolandsson og legger til at han til høsten starter en ny studie av en eventuell sammenheng mellom forhøyet blodsukker og demens.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder