Katt smittet av fugleinfluensa

(VG Nett) En tysk katt er tirsdag bekreftet smittet av den livsfarlige varianten av fugleinfluensa.

  • Tone Libråten
ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL

Katten ble funnet på øya Rügen der mer enn 100 tilfeller av H5N1-viruset er registrert hos ville fugler. Katten ble funnet død i helgen, og det er nå bekreftet at den var smittet av H5N1-viruset, melder AP.

Dette bekrefter sjefen for laboratoriet ved Friedrich Loeffler-instituttet, Thomas Mettenleiter, til AP. Han understreker at det er velkjent at katter som spiser smittede fugler, selv kan bli smittet. Det har derimot aldri blitt bekreftet at viruset fra smitte fra katt til menneske.

Bekreftelsen kommer bare timer etter at de første bekreftede funnene av det farlige fugleinfluensaviruset er funnet i Sverige.

I Norge er det fortsatt ikke funnet spor av fugleinfluensa, men det antas det er et tidsspørsmål før det første funnet gjøres.

Med smittefunnet i den tyske katten, har H5N1-viruset for første gang rammet en annen dyreart enn fugler i Tyskland. Flere store kattedyr i dyrehager i Asia har tidligere dødd av fugleinfluensa, trolig etter å ha fått i seg kjøtt fra smittede fugler.

Nå ber Mettenleiter eiere av kjæledyr på Rügen om å holde dyrene sine innendørs i tiden fremover.

Ifølge Maria Cheng, talskvinne for Verdens helseorganisasjon, skal det være første gang det er registrert fugleinfluensa hoa andre dyr enn fugler i Europa.

- Tigere og leoparder i dyrehager har blitt smittet av H5N1 i Thailand, der de ble matet med fugler, bekrefter Cheng.

Fugleinfluensa ble bekreftet hos mennesker i den asiatiske delen av Tyrkia i januar. 21 mennesker ble smittet av H5N1, og fire av dem, alle barn, døde.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder