FRYKT: Her er noen av kvinnene i Narvik som må kjøre minimum 13 mil for å føde i sommer. Foto: Kaj Arne Sortebech

FRYKT: Her er noen av kvinnene i Narvik som må kjøre minimum 13 mil for å føde i sommer. Foto: Kaj Arne Sortebech

Gravide raser mot fødestue-stenging

(VG Nett) 25 gravide kvinner i Narvik må kjøre 13 mil for å føde i sommer. - Arbeiderpartiet raserer fødetilbudet, sier de.

Bjørn Lecomte
ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

Tobarnsmoren Eva Vassdal er sint på Brustad og bekymret for sitt ufødte barn. Hun bor i umiddelbar nærhet til fødeavdelingen i Narvik, men fordi Universitetssykehuset i Nord-Norge skal spare inn en million kroner, må Narviks fødeavdeling stenges fra 13. juli til 13. august.

- Det er 13 mil til nærmeste sykehus! Hvordan skal vi klare å sette oss i bilen og kjøre i to timer når vi skal føde? Omlag 25 gravide kvinner i Narvik har fått nok av det de kaller regjeringens løftebrudd, og føler at partiene setter deres ufødte barn i fare.

- Politikerne oppfordrer oss til å føde flere barn, men vi behandles verre enn dyr. Det finnes et forbud mot å transportere drektige dyr, men ikke gravide, sier høygravide Eva Vassdal og May-Britt Sortebech til VG Nett.

Vassdal og de andre fødeklare kvinnene i Narvik er mildt sagt forbannet på Arbeiderpartiet, og tiden renner ut for dem. Nå er det ikke lenge igjen til termin, og ennå har ikke helse- og omsorgsminister Brustad tatt affære i saken.

Fødende kvinner i bil

- Vi får stadig høre at dette er «forsvarlig». Si meg, er det forsvarlig å sende fødende kvinner ut på en lang biltur? Og mens vi da skal kjøre i bil til Harstad for å føde, har vi ikke engang tilgang på jordmor, tordner Vassdal og Sortebech.

SNART FØDEKLARE: Eva Vassdal (t.v) og May-Britt Sortebech (t.h) aksepterer ikke raseringen av fødetilbudet. Nå krever de at Brustad tar affære. Foto: Kaj Arne Sortebech

Hvis det er snakk om kompliserte svangerskap i denne måneden, som for eksempel svangerskapsforgiftning, kan ikke kontroll utføres i Narvik. Den gravide må da kjøre til Harstad - en reise som tar cirka fire timer tur-retur, minimum annenhver dag.

Vassdal og Sortebech vil se Sylvia Brustad i øynene, og få svar på om ministeren mener dette er et forsvarlig fødetilbud.

- Å la oss være alene i tiden før fødsel, ingen jordmødre eller gynekologer på jobb i tidsrommet 13.07-13.08, egen transport til sykehuset minimum 13 mil unna, kun med partner til bistand og også muligens fødsel på tur til sykehuset. Kan hun ikke tenke seg hvor fortvilende situasjonen er, når vi har et fullverdig tilbud 2-3 minutter unna? spør de.

Kvinnene setter som absolutt minimumskrav at de har døgnkontinuerlig tilgang til jordmor, samt tilgang til transport med sykebil og jordmor som ledsager.

- Det eneste fornuftige er likevel å sørge for at fødeavdelingen på Narvik sykehus holdes åpen hele året med full bemanning, konkluderer de.

Brustad vil ikke kommentere

Helseminister Brustad ønsker ikke å kommentere saken, da det er det regionale helseforetaket som har ansvar for å sørge for helsetjenester i regionen.

- Jeg mener dette ligger på regjeringen, for de har gitt helseforetakene de rammene de har. Regjeringen er de eneste som kan gå inn og overprøve avgjørelsen. Hva med hensynet til oss? spør Vassdal.

Problemet større enn fødeavdeling

Styreleder ved Universitetssykehuset i Nord-Norge, Johan Petter Barlindhaug, påpeker at problemet i Narvik er langt større enn stenging av fødeavdelingen i sommer.

- Det er fattet et vedtak om at dette sykehuset må stenges og bygges opp på nytt. Sykehusene i Narvik og Harstad går med månedlig underskudd på ti millioner, opplyser Barlindhaug.

Styret i Universitetssykehuset i Nord-Norge, som har sykehusene i Narvik og Harstad under seg, skal diskutere saken imorgen.

- Det verste er at Brustad får beskjed om hva som skjer, og hva konsekvensene kan bli. Alle smuldrer ansvaret over på noen andre. Den øverste sjefen er Brustad - hun er ansvarlig for dette, sier May-Britt Sortebech.

- Økt risiko for komplikasjoner

Britt-Ingjerd Nesheim, professor i fødselshjelp og kvinnesykdommer ved Ullevål universitetssykehus, mener dette ikke er noe unikt for Nord-Norge. Men hun har stor forståelse for kvinnenes reaksjoner.

- Hovedrisikoen er jo at man føder underveis. Føder man så føder man - folk har jo født i alle tider. Men det er jo en økt risiko for komplikasjoner, sier hun.

Nesheim sier at situasjonen til kvinnene i Narvik er "langt fra optimal" når man sammenligner med Oslos fødetilbud. Men hun vil ikke være med på at Nord-Norge blir nedprioritert.

- Nord-Norge er ikke nedprioritert. De får mer ressurser per innbygger enn det vi gjør i resten av Norge.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder