SPERRESONE: Neustad in Holstein ligger i Tysklands nordligste delstat. Innbyggerne er engstelige etter at det nå er funnet smittede fugler også der. Foto: Linn Olsen

Fugleinfluensaen rykker nærmere og nærmere

HAMBURG (VG) Fugleinfluensaen rykker enda nærmere Norge. Samtidig bekreftes stadig flere tilfeller av at det fryktede H5N1-viruset rammer mennesker.

Hans Chr. Hansson
ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL

Bare kilometer fra den danske grensen står nå kriseteam klare for å takle nye utbrudd. Med bekymringsfull hastighet påvises viruset i døde fugler stadig nærmere Skandinavia. Fredag ble det bekreftet to tilfeller av fuglesykdommen i Schleswig-Holstein, så langt nord i Tyskland som en kan komme.

- Vi følger utviklingen nøye, sier seniorkommunikasjonsrådgiver Finn Oluf Nyquist i Mattilsynet.

Myndighetene legger ikke skjul på at sannsynligheten for at viruset skal spres med villfugl til Norge er høy. Overvåkingsvirksomheten er intensivert.

Symptomer

Nye rapporter om at viruset overføres til mennesker tikker inn til Verdens helseorganisasjon (WHO) hver dag.

Kinesiske myndigheter kunngjorde i går at 14 personer er blitt smittet med H5N1. Åtte av dem har dødd. I ferske nyhetsmeldinger fra Indonesia meldes det om 20 dødsfall, mens myndighetene i Malaysia bekrefter at fem pasienter er isolert med symptomer på den fryktede sykdommen.

Virusets evne til å forflytte seg raskt mellom kontinenter har forferdet leger verden over. Frykten for at det skal mutere og gi opphav til en dødelig pandemi er stor.

- Det kan skje overalt der viruset lander, sier Mike Perdue i WHOs globale influensaprogram til nyhetsbyrået AP. Bare i Tyskland er nå fire delstater angrepet. I går ble det også kjent at fugleinfluensaen har nådd Sveits. Helikoptre har i helgen sveipet over innsjøen Bodensee på grensen mellom Tyskland, Sveits og Østerrike på jakt etter flere kadavre.

Etter hvert som den ene tyske delstaten etter den andre melder om smittede fugler, øker kritikken mot regjeringen i Berlin. Bärbel Höhn i partiet De Grønne slakter måten forbundskansler Angela Merkel har taklet situasjonen på.

- Mens vi ventet på resultatene av testene i dagevis, ble det helt glemt å iverksette nødvendige mottiltak. Det er uforsvarlig å la viruset spre seg uhindret. Hver dag teller, sier den tidligere landbruksministeren i Nordhrein-Westfalen til avisen Welt am Sonntag.

Foto: VG Grafikk

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder