... men savner «rusakutten»

FORNØYD: Sykehusdirektør Hulda Gunnlaugsdottir kan være fornøyd med statsbudsjettet. Infelt er sykepleierne Line Cecilie Løyland og Mariann Bratteli Jacobsen i arbeid på ortopedisk avdeling. Foto: Francis Lundh/Scanpix

Her smiler de bredt for statsbudsjettet

AKER SYKEHUS (VG Nett) Til tross for sterk kritikk fra opposisjonen er både pasienter og ledelse ved Aker universitetssykehus i Oslo fornøyde med størsteparten av statsbudsjettet som ble lagt frem i går.

 • Francis Lundh

Artikkelen er over 11 år gammel

- Vi kan være stolte, sa helseministeren i en pressemelding, mens Fremskrittspartiet var hoderystende skuffet etter at helsekronene var fordelt i går. På Aker er stemningen god.

- Vi er fornøyd. Man setter fokus på det som også er våre fokusområder som rus og psykiatri. Man kan alltid ønske om mer penger, men man viderefører aktivitetsveksten og det skal vi være glade for, sier sykehusdirektør Hulda Gunnlaugsdottir til VG Nett.

Les også: Tar fra de fattige og gir til helse-Norge

Gerd (86) klager ikke

For pasient Gerd Eline Johnsen (86) fra Ski er ikke politikk lenger et brennhett tema, men hun synes det er fint at det er bevilget mer penger til å behandle flere pasienter.

- Jeg kan ikke si jeg har mye å klage over, jeg har fått veldig bra behandling, men det er ikke alle som er like heldige og får hjelpen de trenger, sier Johnsen.

Les hva finansministeren svarte tett på nett

Hun er etter sitt opphold på ortopediavdelingen på Aker en pasientgruppe som står sentralt for regjeringens videre arbeid med helsevesenet: Hun er ferdigbehandlet når VG Nett møter henne, men ennå ikke utskrevet.

Les også: Budsjettet flopper totalt

Hvert år brukes 120.000 liggedøgn på sykehus opp på pasienter som egentlig kunne vært utskrevet, ifølge tall fra departementet. Dette koster igjen mangfoldige helsemillioner.

- Uverdig med korridorpasienter

Grunnen er at det er vanskelig å finne plasser for pasientgruppene som ikke lenger trenger behandling på sykehus, men som ikke er friske nok til å klare seg hjemme på egenhånd.

Les også: Dette krevde opposisjonen på forhånd

Dette er også et problem for Aker, som av og til må velge mellom å sette pasienter på gangen eller å la andre pasienter vente lenger på å få behandling.

- Man velger å sette en pasient på korridoren fremfor å øke ventetiden til andre. Ingen er fornøyde med å ha pasienter på korridoren, det er uverdig og en skam, sier sykehusdirektør Gunnlaugsdottir.

Les også: Slik vil Hanssen redde sykehusene

Hun er derfor fornøyd med signalene som kommer i budsjettet med samhandling, og er glad med at mye av rustilskuddet har kommet til kommunene slik at de selv får større ansvar. Aker er per i dag et av de sykehusene med størst rusansvar.

- Man kan være uenige om hvor en pasient skal være, men man bør bruke den energien på hvordan vi skal løse det, sier Gunnlaugsdottir.

Les også: Regjeringen gir massivt rusløft

- Nesten verst å bli flyttet

For pasient Gerd Eline Johnsen (86), som nå venter på behandlingsplass for en skulderskade, er det ofte slitsomt å bli flyttet fra sted til sted.

- Det er nesten verst når man er på et sted man liker seg og må dra, sier hun.

Statssekretær Dagfinn Sundsbø vikarierte på gårsdagens pressekonferanse for en sykemeldt Bjarne Håkon Hanssen, og kunne fortelle at det i budsjettet er lagt opp til 1000 nye omsorgsplasser.

Likevel er det først etter at de legger frem samhandlingsreformen i april de store satsningene skal legges frem. Dette har blitt både kritisert og latterliggjort av opposisjonen som synes det er betenkelig at en sittende regjering velger slutten av sin periode å lage reformer på, fremfor begynnelsen.

Savner akuttmottak for rus

Selv om man på Aker er godt fornøyd med 300 nye millioner til rusbehandlingen, så er det ett ønske de ikke har fått oppfylt.

- Det er en sak jeg savner i budsjettet og det er et eget akuttmottak for rus-, narkotika- og alkoholavhengighet. Det er et eget akuttmottak for psykiatri og somatikk, men ikke et samlet mottak for ruspasienter, sier Gunnlaugsdottir.

Statssekretær Sundsbø sa på pressekonferansen at han trodde budsjettet ville skape glede rundt om i sykehus-Norge etter tilskudd på 6,5 milliarder.

- Generelt vil jeg si at det ser ut til at departementet har satt søkelyset på mange folkediagnoser som fedme, diabetes 2 og rusproblemer, og det er sykdommer vi er glade for at får oppmerksomhet, samt et fokus på samhandling, sier Gunnlaugsdottir.

- Helse-Hanssen har floppet

Fremskrittspartiets helsepolitiske talsmann Harald Nesvik deler ikke Gunnlaugsdottirs tilfredshet over budsjettet, og var tydelig skuffet da han snakket med VG Nett i går like etter at budsjettet var lagt frem.

- Dette er i tråd med det jeg fryktet og jeg må si det at herr helse-Hanssen har floppet. Det er ikke mye tvil om det. Dette er et budsjett som gjør at helsekøene vil øke, sier Nesvik.

Han merker seg at det er noen positive elementer i budsjettet, men mener man kunne fått langt mer ut av helsepostene i regjeringens forslag til statsbudsjett.

- Jeg trodde at Hanssen skulle være en betydelig sterkere person og skulle få en større del av helsebudsjettet, men det har totalt slått feil, dessverre. Jeg er overrasket over at man kunne gjort så lite når man har så mye til rådighet, fortsetter Nesvik.

Les også

 1. Lover flere milliarder til vei og bane

  Statsminister Jens Stoltenberg lover nye milliarder til vei og bane de neste årene.
 2. Vil ta fra de fattige og gi til helse-Norge

  (VG Nett) - Hvordan kan Norge sende så mye bistandspenger ut av landet med en verden i finanskrise, spør Frp etter å ha…
 3. Omsorgstjenesten får 235 millioner

  (VG Nett)For å møte dagens og framtidas omsorgsutfordringer har regjeringen lagt fram Omsorgsplan 2015, som i neste års…
 4. Dagens gladeste mann

  CAFÉ SKANSEN (VG Nett) Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim har kjent finansminister Kristin Halvorsen lengst av…
 5. Stoltenberg: - Er ikke velgerfrieri

  LYSAKER STASJON (VG Nett) Statsminister Jens Stoltenberg avviser at budsjettet er et velgerfrieri.
 6. Kristin innrømmer løftebrudd til fattige

  REGJERINGSKVARTALET (VG Nett) Regjeringen når ikke målet om å fjerne fattigdom i Norge.
 7. Helse-Hanssen sykmeldt på budsjettdagen

  (VG Nett) Helseministeren måtte avlyse pressekonferansen om statsbudsjettet da han selv ble syk.
 8. Sandberg: - Trenger fire milliarder mer til vei

  (VG Nett) Leder av transport - og kommunikasjonskomiteen, Per Sandberg (FrP), mener regjeringen ikke på langt nær har…
 9. Opposisjonen kritisk til skjerpet bedriftsskatt

  Statsbudsjettet fikk en lunken mottakelse i Stortinget. Opposisjonen synes ikke det er «tilpasset» den økonomiske…
 10. Jens når ikke Soria Moria

  Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) er nærmere Soria Moria enn noensinne, men statsbudsjettet kvitterer ikke ut alle de…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder