Stamcelletransplantasjon til MS-pasienter i Norge

For første gang får MS-pasienter stamcelletransplantasjon i Norge. Haukeland universitetssjukehus tester ut en ny behandling mot sykdommen, melder NRK.

Felicia Alvsing
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Vi henter stamceller fra blodet, gir cellegift, før stamcellene føres tilbake igjen. På den måten nullstiller vi immunsystemet, sier Lars Bø, overlege, forsker og senterleder ved Nasjonal kompetansetjeneste for MS til NRK.

13 pasienter med aggressivt forløp av multippel sklerose (MS) får nå prøve stamcelletransplantasjon ved Haukeland universitetssjukehus. Metoden er ikke godkjent som vanlig MS-behandling i Norge, men er blitt brukt i utlandet.

Lege: Uholdbart ikke å tilby denne MS-behandlingen i Norge

Det er om lag 10.000 nordmenn som har MS. Om studien av stamcellebehandling viser gode resultater, blir den innført som vanlig MS-behandling i Norge, skriver kanalen.

Mange nordmenn reiser til utlandet for å få stamcelletransplantasjon og det koster fra noen hundre tusen kroner, til over én million kroner.

Les også: MS-syke Hanne Sivertsen (46) måtte til Moskva for å få stamcelletransplantasjon

Stamcelletransplantasjon innebærer en benmargstransplantasjon. I benmargen finner man stamceller. De er opphavsceller for alle cellene i blodet og immunforsvaret.

Strategien er at man tar bort hele immunapparatet. Både ferdigproduserte celler og stamcellene som har laget dem. Man høster og fryser ned benmarg-stamceller før immunsystemet ødelegges med store doser cellegift, med eller uten strålebehandling i tillegg. Så overfører man tilbake disse stamcellene slik at de kan lage et helt nytt immunforsvar.

Husker du? MS-behandling fikk uføre Martin tilbake i jobb

VG/NTB

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder