DOBBEL BESKYTTELSE: Studien fant at jo lenger en kvinne har brukt P-pillen, jo lenger er man beskyttet mot livmorkreft. Foto:Kristin Svorte,

P-pillen har avverget mange
krefttilfeller

P-pillen har forhindret 200.000 tilfeller av kreft i livmoren det siste tiåret, ifølge forskere.

Sverre Holm-Nilsen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Ny forskning viser at P-piller ikke bare hjelper mot uønsket graviditet. Ifølge en ny studie så kan det å bruke p-piller som prevensjon over en periode også beskytter mot kreft i livmoren, heter det i studien publisert i det anerkjente britiske krefttidsskriftet The Lancet Oncology onsdag.

Studien viste at P-pillebruk hvert femte år reduserte sjansen for livmorkreft med nesten 25 prosent.

Forskerne bak studien anslår at 400.000 tilfeller har blitt unngått i rike land de siste 50 årene.

Langvarig beskyttelse

Studien fant at jo lenger en kvinne har brukt pillen, jo lenger er man beskyttet mot livmorkreft.

Ifølge avisen The Guardian kan effekten av pillene var i over 30 år, og lenge etter at man har sluttet med prevensjonsmiddelet.

Se også: Sjekk hvilke p-piller som passer for deg

– Kvinner i 70-årene som brukte pillene da de var yngre kan fortsatt nyte godt av beskyttelsen, sier medforfatter Valerie Beral fra Universitetet i Oxford til The Guardian.

– Det dette betyr er at kvinner i 50- og 60-årene som tok pillene har mindre sannsynlighet for å få kreft enn kvinner som ikke brukte pillen, og jo lenger man har brukt dem, jo mindre er sannsynligheten, sier hun til avisen.

Les også: Ny gjennomgang: P-piller farligere enn først antatt

Forskerne undersøkte data fra 36 studier på 27.276 kvinner med livmorkreft fra Nord-Amerika, Europa, Asia, Australia og Sør-Afrika. Studien ble finansiert av Medical Research Council og Cancer Research UK.

– Folk brukte å bekymre seg for at pillen kunne føre til kreft, men på lang sikt reduserer pillen risikoen for å få kreft, sier Beral.

Les også: Overlege: Mange velger «feil» P-pilletype

Forskerne sier at det fortsatt er en fare for blodpropp forbundet med P-pillebruk, og at forskjellige piller og doser kan øke sjansen for slag og hjerteinfarkt, skriver den engelske avisen. Nyere studier har vist at p-piller gir høyere blodpropp-risiko enn tidligere antatt.

Mens man tidligere mente én av 10.000 kvinner som ikke bruker p-piller fikk blodpropp, er tallet nå to av 10.000. Legemiddelverket understreker atrisikoen for blodpropp fremdeles er lav.

– P-piller er prevensjon

– Dette er ikke helt nytt for oss. Det har vært noen tilsvarende studier tidligere. Studier tidligere har vist at P-piller kan forebygge kreft i livmoren, men sjansen for brystkreft kan øke, sier Ole Alexander Opdalshei, assisterende generalsekretær i Kreftforeningen til VG.

Han beskriver studien som ble publisert i The Lancet som interessant og omfattende.

– Forskningen er interessant, men det er vanskelig å anbefale P-piller isolert sett for å forebygge kreft. Vår holdning til P-piller er at det er et prevensjonsmiddel, og det er grunnen til at disse pillene bør brukes, sier han til VG.

(Kilde: NTB/VG)

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder