PARFYME-ALLERGISK SMINKØR: Soley Astudottir (36) fra Son synes det er vanskelig å kombinere jobben som sminkør med at hun er allergisk mot parfyme, men hun har gjort tilpasninger som gjør det mulig. Foto:PRIVAT,

Tåler ikke parfyme: Ble lagt inn på sykehus med allergianfall

Hvis Soley Astudottir (36) får produkter med parfyme på huden sin, har hun smerter i flere dager etterpå.

Marie Kingsrød
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

VG har tidligere skrevet at Norges Astma- og allergiforbund melder at 150.000 nordmenn har utviklet parfymeallergi.

– Nøyaktig hvorfor det er så mange som har utviklet parfymeallergi er ikke godt forstått, men det kan ha sammenheng med at vi lever annerledes enn tidligere. Vi bruker og er i kontakt med flere produkter nå enn tidligere, og vi har endret både på hygiene og kroppsstell, sier Kent Hart, fagsjef i avdeling for biologi og kjemi i Norges Astma- og allergiforbund, til VG.

Astudottir, som er sminkør, er blant dem over år utviklet kraftig parfymeallergi.

– Da jeg utdannet meg til sminkør ble jeg lagt inn på sykehuset to ganger på grunn av kraftige allergi-anfall. Da forsto jeg ikke hva det er, men senere har jeg funnet ut at det er parfymen jeg reagerer på, sier 36-åringen som bor utenfor Oslo til VG.

Bakgrunn: 150.000 nordmenn har utviklet parfymeallergi

Tror flere får reaksjoner

Hun er overbevist om at mange har parfymeallergi uten at de er klar over det - slik som hun selv hadde i mange år.

Som sminkør underviser hun studenter i faget, og har lagt merke til at stadig flere får reaksjoner av sterkt parfymerte produkter.

– Jeg forsto først at det var parfymen jeg reagerte på da jeg forsøkte sjampo uten parfyme. Da fikk jeg ikke ubehag etter jeg hadde dusjet håret. Siden har alt fra sminke til oppvasktabletter vært parfymefritt her hjemme, sier Astudottir.

Les også: FHI lager nytt klagesystem for kosmetikk-bivirkninger

KRAFTIG ALLERGI: Hvis mor eller datter i familien Astudottir bruker sjampo med parfyme blir resultatet en svært smertefull hodebunn. Dette bildet er av Soley Astudottir (36) sin datter på 14 år. Foto:PRIVAT,

Får helseplager i flere dager: – Gjør veldig vondt

Hun forklarer at litt parfyme på huden er nok til at hun får reaksjoner i to til tre dager etterpå.

– Jeg svir og klør, spesielt i ansiktet og i området rundt hår og nakke. Jeg blir også veldig trøtt. Dette varer i to til tre dager. Etter hvert blir huden veldig tørr, hoven og flasser av. Det er ubehagelig, sier hun.

Astudottir sier at allergien kompliserer livet hennes og jobb som sminkør. Datteren hennes på 14 år har også har blitt rammet.

– Ingen av oss kan bruke vanlige hud- og hårprodukter. Når vi skal sove borte må vi ta med oss sengetøy, for det er parfyme i vaskemiddelet andre sengetøy er vasket med, sier 36-åringen.

Nå råder hun andre å vise forsiktighet i forhold til bruk av parfyme, slik at de ikke utvikler allergi.

– Mine beste råd er å alltid vaske nyinnkjøpe klær og bruke parfymefrie produkter. Og hvis du skal bruke parfyme bør du spraye det på klærne dine - ikke huden, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder