HJERTEFARLIG? En amerikansk studie hevder å ha funnet en sammenheng mellom økt risiko for hjertesykdommer og lettbrus. Foto: TERJE MORTENSEN

- Reduserer ikke risiko for hjertetrøbbel med lettbrus

(VG Nett) Mennesker som drikker lettbrus hver dag har samme risiko for å utvikle hjertesykdommer som de som daglig drikker vanlig sukkerholdig brus, hevder kontroversiell studie.

  • Julie Hæhre
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

De amerikanske forskerne bak undersøkelsen vil imidlertid ikke trekke en konklusjon som tiliser at det er lettbrusen og lav-kaloridrikkene som er den direkte årsaken til hjertesykdommene. Trolig fører de kunstige søtningsstoffene til et økt sukkerbehov og at de som drikker lettbrus har et gjennomført usunnere kosthold enn de som ikke drikker brus i hele tatt, skriver AP.

Amerikanske forskere kom fram til det oppsiktsvekkende resultatet etter å ha undersøkt over 9000 menn og kvinner. Resultatene viste at de som drakk brus, uavhengig om det var med eller uten sukker, utviklet oftere et fordøyelsesproblem som førte til høyt blodtrykk, høyt kolesterol og andre faktorer som er relatert til hjerte- og karsykdommer. Tidligere har man trodd at ved å drikke lav-kaloridrikker ungår man dette problemet.

Ernæringseksperter eksperter mener likevel resultatene fra undersøkelsen ikke må tas for alvorlig.

- Det finnes allerede så mye forskning som dokumenterer at lettbrus er sunnere for deg for eksempel i forhold til vekttap, så jeg ville ikke lagt for mye i disse resultatene, sier Barry Popkin fra Universitetet i North Carolina som tidligere har ønsket å advarsels-merke vanlig sukkerholdig brus på samme måte som vi i dag merker sigaretter.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder