BAKTERIEFELLER: Kalkulatoren på kontorpulten er en typisk yngleplass for bakteriene. Foto: Thomas Bjørnflaten/SCANPIX

Sminken er bakteriebombe

En vanlig kontorpult er full av bakterier, og kvinners arbeidssteder er aller verst. Mat og sminke er de største bakteriefellene.

  • Joachim Henriksen (Mozon)

Artikkelen er over 13 år gammel


Så du trodde at kvinner var et rensligere kjønn? Det er nå motbevist av en amerikansk forsker som har undersøkt bakterienivåene på over 100 forskjellige arbeidsplasser.
Undersøkelsen viser at kvinner i gjennomsnitt har tre- til firedobbelt så mange bakterier i sin umiddelbare nærhet, i forhold til menn.

Spiser du lunsj ved skrivebordet på jobben? Doskålen er som regel et renere alternativ. Les hele saken her:

Bakterier i sminke

- Jeg var jo sikker på at menn ville være mer urenslige. Men kvinner har mer kontakt med småbarn og oppbevarer mer mat på kontoret. I tillegg har vi problemet med sminke, forteller professor Charles Gerba ved universitetet i Arizona til magasinet Time.

Små beholdere med kosmetikk og håndkremer er typiske møtesteder for bakterier. I tillegg kommer typiske bakteriefeller som mobiltelefon, håndvesker og skuffene i kontorpulten.

Håndvesker sa du? - Håndveskene er så fulle av bakterier at de bør behandles forsiktig, mener en svensk forsker.

- Ikke så farlig

Bakterier på kontoret bekymrer ikke overlege Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet. Årsaken er at de fleste av disse bakteriene kommer fra deg selv, og som regel er de av den ganske snille sorten.

- Det er jo i hovedsak vår egen kropp som er kilden til disse bakteriene. Og de fleste av dem vil gradvis dø når du forlater kontoret for ettermiddagen. Så om du selv kommer i kontakt med dine egne bakterier, er det ikke noe stort problem.

- Men samtidig er det jo gjerne slik at vi beveger oss rundt i lokaler med andre mennesker og ofte kommer i kontakt med steder hvor mange andre også har lagt igjen bakterier. Derfor er det alltid en god idé med god håndhygiene, som for eksempel å alltid vaske hendene før lunsj, sier Iversen til Mozon.no.

Er du flink med såpe og vann? Her er reglene for god hånd-hygiene:

Mat og lommebøker

Småsnacks og rester etter matvarer sto for en stor del av bakteriefunnene i den amerikanske undersøkelsen. Det viste seg også at langt flere kvinner hadde et lite lager av mat gjemt på forskjellige steder på kontoret.

- Jeg ble virkelig overrasket over hvor mye mat vi fant. Hvis det noen gang bryter ut hungersnød, vil jeg begynne å lete etter næring på en kvinnes kontor, sier Gerba.

Han understreker allikevel at også menn har sine svin på skogen når det kommer til bakterier.

- Håndholdte datamaskiner er en typisk redskap som skjuler mange bakterier og brukes mye mer av menn. Jeg mistenker dem for å spille dataspill på dem.

- I tillegg har vi den absolutte vinneren i mannens nærhet - lommeboka som ligger i baklomma. Der er det godt og varmt og gode forhold for bakterier, forteller Gerba.

Saken er levert av helsenettstedet Mozon.no.

VG har ikke ansvar for innholdet på eksterne sider.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder