FUGLEINFLUENSA: Veterinærer undersøker døde svaner funnet på den italienske øya Sicilia. Nå står norske viruseksperter klar til å hjelpe verden. Foto: EPA

Mistanke om farlig fuglevirus i Tyskland

(VG Nett) Fire døde svaner i Tyskland har ført til sterk mistanke om at den dødelige fugleinfluensaen har spredt seg dit.

  • Tone Libråten

Artikkelen er over 14 år gammel

Her kan du lese mer om fugleinfluensa

Funn av fire døde svaner på den tyske øya Rügen i Østersjøen har ført til sterk mistanke om at den farlige H5N1-typen av fugleviruset også har spredd seg til Tyskland, melder NTB.

Foreløpige tester viser at to av de døde svanene kan ha vært smittet av H5N1-typen av viruset, opplyser det tyske landbruksdepartementet tirsdag kveld.

I dag beordret den tyske regjeringen at alle fjærkre-bønder i landet skal holde fuglene sine innendørs fra 20. februar for å redusere risikoen for spredning av fugleinfluensa fra trekkfugler.

I Østerrike

Funnet av det dødelige viruset i Nigeria økte faren for at sykdommen skal komme til Tyskland fra fugler som fløy fra Nigeria, skriver landbruksdepartementet i Tyskland i en pressemelding.

Ifølge AFP skal fugleinfluensaen i Nigera også ha spredt seg til nabolandet Niger.

Tidligere i dag bekreftet myndighetene for matsikkerhet i Østerrike at to døde svaner som ble funnet der,

var smittet av H5N1-viruset. Dette er første gang det er registert fugleinfluensa i Østerrike.

Forrige uke ble det funnet svaner døde av H5N1-viruset i Italia, Bulgaria og Hellas. Det er også påvist fugleinfluensa i Tyrkia og Romania. Helsemyndighetene i Slovenia rapporterte søndag om smittede svaner, og har sendt prøver til EUs fugleinfluensa-laboratorium for å få avdekket om svanene var smittet av H5N1.

Nytt i Romania

Et nytt tilfelle av fugleinfluensa er bekreftet i Romania i dag.

- Prøver tatt av to døde høner funnet i landsbyen Topraisar ved Svartehavet, bekrefter at de døde av fugleinfluensa, sier Nicolae Stefan, leder av instituttet for dyrehelse, til Reuters.

Prøvene skal gjennom grundigere undersøkelser i et britisk laboratorium for å avdekke om fuglene døde av det H5N1-viruset.

Minst 88 mennesker, de fleste av dem i Asia, er døde av H5N1 siden 2003. Millioner av fugler er avlivet i håp om å stanse spredningen av viruset.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder