FUGLEINFLUENSA: Veterinærer undersøker døde svaner funnet på den italienske øya Sicilia. Nå står norske viruseksperter klar til å hjelpe verden. Foto: EPA

Mistanke om farlig fuglevirus i Tyskland

(VG Nett) Fire døde svaner i Tyskland har ført til sterk mistanke om at den dødelige fugleinfluensaen har spredt seg dit.

Tone Libråten
ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL
Her kan du lese mer om fugleinfluensa

Funn av fire døde svaner på den tyske øya Rügen i Østersjøen har ført til sterk mistanke om at den farlige H5N1-typen av fugleviruset også har spredd seg til Tyskland, melder NTB.

Foreløpige tester viser at to av de døde svanene kan ha vært smittet av H5N1-typen av viruset, opplyser det tyske landbruksdepartementet tirsdag kveld.

I dag beordret den tyske regjeringen at alle fjærkre-bønder i landet skal holde fuglene sine innendørs fra 20. februar for å redusere risikoen for spredning av fugleinfluensa fra trekkfugler.

I Østerrike

Funnet av det dødelige viruset i Nigeria økte faren for at sykdommen skal komme til Tyskland fra fugler som fløy fra Nigeria, skriver landbruksdepartementet i Tyskland i en pressemelding.

Ifølge AFP skal fugleinfluensaen i Nigera også ha spredt seg til nabolandet Niger.

Tidligere i dag bekreftet myndighetene for matsikkerhet i Østerrike at to døde svaner som ble funnet der,

var smittet av H5N1-viruset. Dette er første gang det er registert fugleinfluensa i Østerrike.

Forrige uke ble det funnet svaner døde av H5N1-viruset i Italia, Bulgaria og Hellas. Det er også påvist fugleinfluensa i Tyrkia og Romania. Helsemyndighetene i Slovenia rapporterte søndag om smittede svaner, og har sendt prøver til EUs fugleinfluensa-laboratorium for å få avdekket om svanene var smittet av H5N1.

Nytt i Romania

Et nytt tilfelle av fugleinfluensa er bekreftet i Romania i dag.

- Prøver tatt av to døde høner funnet i landsbyen Topraisar ved Svartehavet, bekrefter at de døde av fugleinfluensa, sier Nicolae Stefan, leder av instituttet for dyrehelse, til Reuters.

Prøvene skal gjennom grundigere undersøkelser i et britisk laboratorium for å avdekke om fuglene døde av det H5N1-viruset.

Minst 88 mennesker, de fleste av dem i Asia, er døde av H5N1 siden 2003. Millioner av fugler er avlivet i håp om å stanse spredningen av viruset.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder