- KAN HA VÆRT FLAKS: Jan Helge Solbakk, professor i medisinsk etikk, mener det sannsynligvis var flaks at ingen av spedbarna som fikk vaksinen ble syke. Foto: Krister Sørbø, VG

Professor om spedbarnsstudie: Sannsynligvis flaks at ingen ble syke

Vaksinefirma: Useriøst

(VG Nett) I 2009 ble åtte norske spedbarn forsøkskaniner for en vaksine mot svineinfluensa. At ingen av dem ble syke kan ha vært flaks, mener professor Jan Helge Solbakk.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

VG Nett skrev tidligere i dag om studien hvor åtte spedbarn ble vaksinert mot svineinfluensaen. Vaksinen var da ikke godkjent for bruk på spedbarn, og målet var å finne ut om den var trygg for dem. I dag er ikke vaksinen anbefalt for noen under 20 år.

Selv om minst 35 har fått narkolepsi etter den omdiskuterte sprøyten, var det ingen av de åtte småbarna som merket bivirkninger.

Det kan ha vært flaks, ifølge Jan Helge Solbakk, professor i medisinsk etikk.

HAR DU TIPS ELLER INNSPILL OM DETTE? KONTAKT VG NETTS JOURNALISTER HER

- På bakgrunn av det vi vet i dag er det sannsynligvis flaks at ingen ble syke, sier Solbakk til VG Nett.

- Reagerte annerledes

Han har også tidligere vært kritisk til massevaksineringen som norske myndigheter anbefalte i 2009. Planen var å vaksinere 60 småbarn til studien, men de fikk bare vaksinert åtte, og studien fikk lite praktisk betydning.

- At så få sa ja, tyder på at foreldrene reagerte annerledes enn andre foreldre, og kanskje nettopp fordi de ble konfrontert med at man ønsket å gjennomføre studien fordi man var usikker på virkninger og bivirkninger av den på spedbarn, sier Solbakk.
Til sammen 93 personer har hittil søkt erstatning for skader de skal ha pådratt seg etter å ha tatt vaksinen.

- Useriøst

Anita Tunold, direktør for samfunnskontakt og helseøkonomi i GlaxoSmithKline som gjennomførte studien, sier de ser veldig alvorlig på at noen kan ha fått narkolepsi etter vaksinen.

- Hvis det er slik at de meldte narkolepsitilfellene er direkte forårsaket Pandemrix, er det likevel statistisk sett en forsvinnende liten sjanse for at noen av disse åtte som deltok i studien skulle ha utviklet narkolepsi. Det er useriøst å hevde at det dreier seg om flaks. Risikoen er på 0,08 promille - med de tallene som er rapportert i dag, sier hun til VG Nett.
- Noen må være først

Claus Klingenberg, overlege ved Universitssykehuset i Nord-Norge (UNN) kjenner ikke til studien, men mener det er bra at nye vaksiner prøves ut også på barn.

- Noen må være de første. For at barn skal kunne få tilbud om nye vaksiner og nye behandlingsmetoder er det viktig at barn også blir inkludert i utprøvende studier, sier han til VG Nett.

Han sier at nye vaksiner for barn som regel inneholder en del av de samme stoffene som allerede brukes i andre vaksiner, både for barn og voksne.

- Det er anerkjent å vaksinere små barn helt fra 2-3 måneders alder, noen vaksiner gis også i nyfødtperioden, så det er ikke uvanlig å inkludere spedbarn i vaksinestudier. Generelt så er det de minste barna man ønsker å beskytte mest.

- Ville ikke anbefalt på nytt

VILLE IKKE ANBEFALT IGJEN: Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen sier han neppe ville anbefalt massevaksinering av barn en gang til. Foto: Frode Hansen, VG


Etter at det i forrige uke ble kjent at minst 35 barn har fått sovesykdommen narkolepsi av vaksinen, sa helsedirektør Bjørn-Inge Larsen at han ikke ville anbefalt massevaksinasjonen en gang til.

- Det korte svaret er nei. Når vi nå er kjent med at denne vaksinen trolig kan gi narkolepsi hos barn, med en forekomst på omtrent ett tilfelle av narkolepsi per ti tusen vaksinerte barn, så ville det vært veldig viktig informasjon for oss da vi besluttet vaksinering, sa han da.

Han var leder for pandemikomiteen, som anbefalte nordmenn å ta vaksinen. Før avgjørelsen ble tatt, sendte de problemstillingen ut på høring til komiteens medlemmer, og ga dem 19 timer på å bestemme seg for om hele Norges befolkning burde vaksinere seg eller ikke.

- Vurderingen den gang var at det var helsemessig riktig å massevaksinere, sa helse- og omsorgsminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen til VG forrige uke.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder