SCORER HØYT: Blåbær og brokkoli er noe av det sunneste du kan spise. Foto: Scanpix

Sjekk om maten din er sunn

LONDON (VG) Hva er sunnest av epler og mango? Nå gir en ny matindeks deg svaret.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Det kan være vrient å orientere seg i jungelen av helsepåstander om ulike matvarer. Nå har et amerikansk-britisk forskningsprosjekt på universitetene Yale og Oxford kommet opp med en egen sunnhetsindeks - som gir maten score fra 1 til 100 ut fra hvor sunn den er.

Les også:- Husker ikke sist jeg kjøpte brokkoliOppskrifter med brokkoli

Helt i toppen ligger brokkoli og blåbær, mens pølser, sjokolade og loff sliter tungt i bunnen av listen. Resultatet er beregnet etter hvor gode næringsstoffer du får i deg, med fratrekk for høyt sukker, salt og usunt fett.

SE TABELL NEDERST I ARTIKKELEN

Få overraskes nok av at frukt og grønt scorer høyt, mens enkelte typer sjømat kommer et godt stykke ned på listen. Hummer har for eksempel bare fått 36 poeng - noe som skyldes høyt salt- og lavt omega-3-innhold.

- Nødvendig

Dr. David Katz ved Yale er hovedforskeren bak den nye indeksen, og neste år skal hele 45000 produkter få karakter ved hjelp av denne metoden, skriver Daily Telegraph. Katz mener det er viktig å hjelpe forbrukerne til å velge sunn mat.

Les mer om mat og drikke på VG Netts matsider

- Dette er nødvendig. Kona mi har en doktorgrad i ernæring, og hun kommer hjem fra supermarkedet med røyk ut av ørene fordi hun er frustrert over at hun ikke skjønner hvilket brød som er sunnest, sier forskeren.

To av de mest oppsiktsvekkende funnene i undersøkelsen er at kyllingbryst og grønne oliven - to produkter som ofte blir fremhevet som sunne - kommer så dårlig ut.

Overrasket

TV-kokk Wenche Andersen er overrasket over plasseringen til flere produkter i rangeringen ut fra norske kostholdsvaner.

- Kylling er i utgangspunktet både magert og proteinrikt. Med skinnet på kan det være litt fett. Slik sett er jeg usikker på om jeg kan gå helt god for tabellen.

TV2-kokken viser også til at både salami og sjokolade ikke nødvendigvis er så ille om man velger de rette produktene.

- Salami finnes også i en lettvariant. En kan også gjerne ta seg en bit sjokolade hvis man velger den mørke varianten.

- Bra utgangspunkt

Klinisk ernæringsfysiolog Marianne Wennersberg i VGs vektklubb mener indeksen er bra som et utgangspunkt, men mener vi bør ta visse forholdsregler.

- En kan ikke velge matvarer med høy score slavisk hvis målet er å sette sammen et sunt kosthold. Da vil man kunne utelate matvarer som er viktige for et balansert kosthold, sier han.

Wennersberg poengterer at grønnsaker og frukt får høy score, mens kjøtt kommer dårligere ut.

- Kjøtt får aldri like høy score som frukt eller grønt på grunn av kaloriinnholdet, men magert kjøtt er likevel sunt. En bør med andre ord ikke sammenligne matvarer mellom matvaregrupper, men innen samme matvaregruppe, sier ernæringsfysiologen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder