TRENER HELE KROPPEN: Lene Alexandra Øien er helfrelst på crossfit. Under treningen går man sammen to og to og er hverandres inspirator. Sandra Johansson er Lene Alexandras inspirator. Foto: Kyrre Lien
TRENER HELE KROPPEN: Lene Alexandra Øien er helfrelst på crossfit. Under treningen går man sammen to og to og er hverandres inspirator. Sandra Johansson er Lene Alexandras inspirator. Foto: Kyrre Lien

Kommet til Norge for fullt: Crossfit - trening for hele kroppen

HELSE

Det løpes, løftes, hoppes og tøyes. Omtrent som under en god gammeldags sirkeltrening. Men crossfit har det uforutsigbare.

Publisert: Oppdatert: 10.10.11 11:47

En av dem som allerede er blitt helfrelst på crossfit er Lene Alexandra Øien. Hun jobber som personlig trener på SATS, men trener selv mye crossfit.

VGTV: Slik trener du Crossfit

- Jeg er en søkende person som elsker å prøve nye ting. Og crossfit passer helt perfekt for meg. Her blir du tatt imot med åpne armer. Det er ingen jantelov her, du blir respektert uansett hvilken form du er i, og du vet aldri helt hva som skal skje. Du får testet deg selv hele tiden, sier Lene Alexandra.

For selv om crossfit kan minne om sirkeltrening, er det likevel noe helt annet.

Les også: Overvektige bør trene intervall

Treningen er nemlig uforutsigbar. På crossift har de WOD (workout of the day), og dette endres hver eneste dag.

- På den måten får du utfordret deg, og du får også trent øvelser og muskler du kanskje ikke normalt trener, sier Lene Alexandra.


I crossfit går man etter oppvarming sammen to og to, eller tre og tre, som pusher og inspirerer hverandre gjennom økten. Du er på en måte den andres personlige trener.

Det er også et viktig element av konkurranse, selv i treningen.

Les også: Skli deg sterk hjemme på parketten

Nettside

Etter hver økt kan man legge inn sine egne resultater på en internettside som heter Beyond the Whiteboard, den registrerer og rangerer alle crossfitutøvere i hele verden som velger å legge inn sine resultater der.

Man tar enten tiden på et gitt antall repetisjoner av ulike øvelser, eller hvor mange man klarer på ett gitt antall minutter.

Den dagen VG var med sto en såkalt AMRAP 10 min på programmet.

Det er forkortelse for, as many rounds as possible in 10 minutes.

Øvelsene var i rekkefølge;

* fem burpees (push-up med spensthopp og klapp over hodet)
* fem kettlebellswings (man svinger en kettlebell fra mellom bena til over hodet)
* fem anchored abmat situps (situps med bena festet og med en pute i korsryggen som aktiverer større deler av magen).

Les også: Få trent overkropp på tyve minutter

- Jeg er et konkurransemenneske, så det passer meg bra. Men viktigst er likevel at du kjemper mot deg selv for å bli bedre. De andre skal støtte deg, sier Lene Alexandra.

Norges beste

Christer Idland er Norges beste crossfitutøver og ble bitt av basillen da han bodde i California. Crossfit kommer, som så mye annet innen trening, opprinnelig fra vestkystens solstat i USA.


- Jeg har bakgrunn fra håndball. Men i crossfit må du bruke hele kroppen, du må være allsidig, både sterk og utholdende. For meg er det den beste treningsformen, sier Christer som ble beste nordmann i årets EM.

I løpet av de siste årene er det åpnet crossfitsentre i en rekke norske byer. Bodø var først ute, mens Bergen har flest sentre.

- Siden vi åpnet CrossFit Oslo for cirka tre uker siden har tilfanget av nye medlemmer vært over all forventning. Vi må faktisk begrense inntaket litt, for alle må gjennom et 12 timers introduksjonskurs kalt «On ramp» for å sikre god teknikk og samme utgangspunkt for alle som trener hos oss, sier Ole Boe, leder av CrossFit Oslo.

FØLG VEKTKLUBB.NO PÅ FACEBOOK!

Her kan du lese mer om