Foto: grinvalds / iStockphoto

Coronavirus og smitte hos barn: Dette vet vi

Helsedirektøren ber foreldre følge med på situasjonen.

Artikkelen er over 39 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

I Norge bekreftes det søndag morgen at 17 personer er smittet av coronaviruset etter at det er påvist to nye coronasmittede med tilknytting til øyeavdelingen på Ullevål sykehus. Flere personer sitter i hjemmekarantene, og ifølge Folkehelseinstituttet kan 70 prosent i Norge bli corona-smittet.

Seksjonsleder Hanne Merete Eriksen Volle ved Folkehelseinstituttet sier at unge i mindre grad trenger å bekymre seg for coronaviruset.

– Det vi ser fortsatt er at under én prosent av de som er påvist med Covid-19, er barn. Vi vet også fra andre typer influensa at det er de eldste som blir alvorlig syke. Unge trenger i mindre grad å bekymre seg for dette.

les også

De ble smittet av coronaviruset: - De første dagene var brutale

Pluss content

– Likevel går skoler ut og sier at elever ikke skal klemme hverandre?

– Alle monner drar, derfor synes jeg det er kjempefint at skoler går ut med denne informasjonen, for det er viktig med råd om god hånd- og hostehygiene. Vi vet også at det er en vanlig influensasesong som sirkulerer. Hvis man har lyst til å gi en frisk person en klem, så er det innafor.

– Er det mindre sannsynlig at barn får coronaviruset?

– Det er under én prosent av barn blant de som er rapportert smittet. Grunnen til dette kjenner vi ikke til. Vi vet ikke om dette skyldes at barn ikke smittes, eller om de blir smittet, men ikke syke.

Den svenske folkehelsemyndigheten sier søndag til Sverige Radio at det nye coronaviruset ikke ser ut til å spres av barn. Det skriver Omni.

– Det er ikke barna som sprer infeksjonen, sier Karin Tegmark Wisell, myndighetens direktør for mikrobiologi og viser til en ny studie fra WHO og Kina.

Hanne-Merete Eriksen-Volle, seksjonsleder i FHI. Foto: PRIVAT

Ingen barn har dødd av viruset

Ifølge Norsk Helseinformatikk (NHI) har ingen barn dødd av det nye coronaviruset. NHI viser til en kinesisk studie som har undersøkt de første 45.000 smittetilfellene av coronavirus-smittede i Kina.

Kun én prosent av de smittede er under 10 år.

De fleste av de smittede, 87 prosent, er mellom 30 og 79 år.

Åtte prosent av de smittede er mellom 20 og 29 år.

Ifølge studien skal 80 prosent av de rapporterte tilfellene være milde. De andre 20 prosentene er diagnostiserte med moderate, alvorlige eller kritiske symptomer. Omtrent 2,3 prosent av de totale infeksjonene har vært dødelige.

Barn har mildere symptomer

Ifølge Centers for Disease Control and Prevention (CDC) skal barn som er smittet av Covid-19 ha beskrevet forkjølelselignende symptomer som feber, rennende nese og hoste. Mage-tarm-symptomer (oppkast og diaré) er rapportert hos minst ett barn med Covid-19.

CDC viser til rapporter fra Kina - og skriver at funnene sier noe om at barn opplever mildere symptomer av viruset.

– De aller, aller fleste får milde symptomer, og de få som utvikler mer alvorlig sykdom, der er høy alder en risikofaktor. Jeg er kun kjent med noen veldig få barn som har vært alvorlig syke, men vi vet ikke om disse i utgangspunktet hadde økt risiko for smitte, sier Eriksen-Volle ved Folkehelseinstituttet.

les også

Overlevde det siste massive virusutbruddet: – Det begynte med en kraftig forkjølelse

Pluss content

Det er imidlertid uklart hvorfor så få barn utsettes for viruset, og det er uklart hvorfor de angivelig får mildere symptomer.

– Barn har fordelen ved at de fleste av dem er sunne, så det kan spille en rolle med tanke på hvorfor de har litt mildere symptomer, sa en lege for smittsomme sykdommer ved Washington University School of Medicine til Huffington Post.

– Ingen grunn til stor bekymring

– Det ser ut som denne sykdommen (coronaviruset, journ anm) er mindre farlig for barn og unge enn for voksne og eldre. Det ingen grunn til stor bekymring for barnas helse i forbindelse med dette. Men det kan være enkelte barn som har sykdommer - eller som er mer sårbare, og som man må forsikre seg om ikke blir utsatt for smitte, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.

– Hvis man har barn som er kronisk syke, eller som har nedsatt immunforsvar. Bør de tas ut av barnehage?

– Ikke på nåværende tidspunkt. Det er ikke smitte ute i befolkningen, men hos enkelte personer som har kommet fra andre steder i verden.

Han råder imidlertid foreldre som har barn med kronisk sykdom eller nedsatt immunforsvar om å snakke med fastlege om hvordan det er fornuftig å forholde seg til corona-viruset.

HELSEDIREKTØR: Bjørn Guldvog jobber med å forberede helsetjenestene på et eventuelt utbrudd av coronaviruset i Norge. Foto: Terje Pedersen

– Da har man etablert kontakt og har da et godt holdepunkt hvis situasjonen skulle endre seg.

Helsedirektøren ber foreldre følge med på situasjonen.

– Hvis det blir høyt smittepress, at de tror det er smitte i lokalområdet, da må de lytte til lokale helsemyndigheter som vil vurdere om det skal treffes beslutninger om å stenge skoler eller barnehager for en periode.

Han sier også at foreldre bør være obs på at barna kan være smittebærere, selv om de ikke får symptomer selv. Derfor bør man være forsiktig med at barn og unge har kontakt med andre med nedsatt immunforsvar eller kronisk sykdom, spesielt om de viser milde symptomer.

Råd til foreldre

Eriksen-Volle ved Folkehelseinstituttet råder barn og voksne til å ha god håndhygiene for å hindre spredning av smitte. Har du barn kan det være lurt å minne dem på å vaske hendene etter toalettbesøk, før det lages og spises mat og når du har hostet i hendene.

Hun råder også til å vaske hender etter du har vært ute blant folk.

I tillegg minner hun om god hostehygiene. Videoen under viser hvordan du hoster riktig:

– Hvilke grep tas i barnehager og skoler, for å passe på at viruset ikke spres?

– Jeg har barn i osloskolen og fikk melding fra skoleportalen. Der får elever og ansatte beskjed om å minimere nærkontakt. Det oppfordres til håndvask, og til god håndhygiene hjemme.

Eriksen-Volle sier også at det er viktig at syke barn og elever holdes hjemme. Det samme gjelder voksne. Er du dårlig drar du ikke på jobb.

– For hver infeksjon vi kan forebygge, jo bedre blir kapasiteten i helsetjenesten, sier hun.

Slik snakker du med barna om viruset

Atle Dyregrov er spesialist i klinisk psykologi og har grunnlagt Klinikk for krisepsykologi i Bergen.

Han mener det er viktig å snakke med barn om coronaviruset.

– Vi undervurderer ofte hva barn tar inn av informasjon. Vi må regne med at barn helt ned i fire-fem års alderen begynner å få med seg det som skjer. Da kan vi ikke overlate de til sine fantasier. Vi må forklare, fortelle, roe ned og sørge for at de misforståelsene og fantasiene de kan ha, ikke får lov til å leve uten voksen «berøring».

Dyregrov sier det også er viktig å forklare barna det de lurer på, på en enkel måte.

– Begrep som «isolering» og «karantene» er gresk for de fleste barn. Forklar det, og forklar for barna hvorfor det skjer. At når man hoster kan man smitte og at man derfor bør være hjemme.

Han sier at mange barn kan bli redde når de hører at eldre er mest utsatt.

– Det kan gjøre dem redd for å miste bestemor og bestefar. Og de minste barna skjønner ikke statistikk. Sier du at det er liten sjanse for, forstår de ikke. Da kan du forklare at det er akkurat som julaften, som bare skjer en gang i året. Det er sjeldent, og det er mye sjeldnere at noen dør av viruset.

Psykolog Atle Dyregrov. Foto: Ola Vatn / VG

Se nyheter sammen med barna

Han råder også til å ta barna på alvor.

– Når det kommer på TV og er i alle aviser skaper det uro. Vi må ikke benekte at det skjer.

Dyregrov sier også at foreldre ikke trenger å «tvangsfore» barna med informasjon. Tillat dem ikke å være bekymret, hvis de ikke er det.

Da er det viktig at du ser an egne barn.

– Foreldre er eksperter på egne barn. Men ta som utgangspunkt at dette er så massivt kommunisert - at ditt barn har fått det med seg.

Han råder til å se nyheter sammen med barna. Gjerne Supernytt eller andre nyheter tilpasset barn.

– Da får de informasjonen tilpasset - og det er lettere å ta samtalene i etterkant. Det er lett for foreldre å spille på forklaringene som er kommet.

Dyregrov mener media bidrar til å skape uro for barna. Derfor mener han barna bør skjermes for vanlige nyhetssendinger.

– Å følge med konstant på internett eller TV-nyheter gjør voksne urolige også. Det er nok med én oppdatering om dagen, sier han og legger til:

– I dag er frykten nesten et større helseproblem enn viruset.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder