Armbånd kan redusere gravides kvalme

TROMSØ (VG) Press på underarmen kan redusere svangerskapskvalme.

Publisert:

GRAVID LYKKE: 71 prosent av dem som fikk armbåndet, rapporterte om betydelig mindre intense plager og kortere varighet av kvalmen. Foto: Scanpix

I en undersøkelse ble 97 gravide utstyrt med et armbånd. Halvparten fikk et armbånd som ga et lett trykk på et bestemt punkt på underarmen. Resten fikk et narre-armbånd.

Det er universitetets eget blad, Tromsøflaket, som skriver om undersøkelsen i sitt siste nummer.

Metoden kalles akupressur, hvor bestemte punkter på kroppen utsettes for trykk eller press. Metoden kan sammenlignes med akupunktur hvor det brukes nåler på bestemte punkter. Begge metoder har sin bakgrunn i kinesisk medisin.

Mindre intenst

71 prosent av dem som fikk det ordentlige armbåndet, rapporterte om betydelig mindre intense plager og kortere varighet av kvalmen. En av grunnene til at Sosial- og helsedirektoratet stiller seg bak metoden, er at de mener det finnes tilstrekkelig forskning på at metoden virker.

Dette er en anerkjennelse av det forskningsarbeidet som foregår i regi av Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin (NAFKAM). Senteret er knyttet til Universitetet i Tromsø.

Lege og forsker Arne Johan Norheim i Harstad skal om få dager disputere for doktorgraden med blant annet akupressur-studien.

- Det finnes ingen nevrofysiologisk forklaring på at metoden virker, sier Norheim til Tromsøflaket.

- Det hele virker irrasjonelt. Men ut fra kinesisk medisin er det enklere å forklare. Der snakker man om energier som flyter i kroppen.

I magen flyter denne energien nedover, og dersom den snur og går oppover, da spyr man.

Ved å stimulere bestemte punkter kan man gjenskape denne energibalansen, sier Norheim.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder