KAN ANBEFALE: Overlege Bjørn Iversen i Folkehelseinstituttet vil fredag konkluderer om FHI skal anbefale alle om å vaksinere seg mot svineinfluensaen. Foto: Scanpix

- 100.000 nordmenn har blitt smittet av svineinfluensa

Folkehelseinstituttet kan fredag komme til å anbefale at alle nordmenn bør vaksineres mot svineinfluensa.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

- Litt over 100.000 nordmenn er til nå smittet av influensaen, og det totale bildet gjør at vi heller i retning av allmenn vaksinasjon. Men det skal vi endelig konkludere med i morgen, sier overlege Bjørn Iversen i Folkehelseinstituttet til Aftenposten.

Hittil er vaksine kun anbefalt til personer i risikogruppene, men de relativt sett mange dødsfallene i Norge, samt rapporter om hvor stor andel av dem som ble alvorlig syke som i utgangspunktet var helt friske, gjør at anbefalingen trolig endres.

PROTOKOLL:Hva lurer du på om svineinfluensaen?

Les også:1.975 påviste tilfeller av svineinfluensa

Frykter 500 vil dø

Helsedirektoratet frykter at så mange som 500 personer vil dø uten en nasjonal vaksinemobilisering. På en nasjonal beredskapskonferanse for helse- og sosialsektoren i Tromsø onsdag konstaterte assisterende direktør i Helsetilsynet, Bjørn Guldvog, at hovedbølgen av svineinfluensa er på vei.

Med åtte døde av svineinfluensa topper Norge statistikken i Norden, men tallene er ennå såpass lave at forklaringen kan være rene tilfeldigheter. To av de døde hadde ingen risikobakgrunn, og for en av dem er bakgrunnen ukjent.

Over 100 på sykehus

Folkehelseinstituttet rapporterte onsdag at det så langt er påvist 1.975 tilfeller av svineinfluensa her i landet, 213 flere enn i forrige uke.

Av de smittede er 228 barn under ti år. Omkring halvparten av de smittede er mellom 20 og 50 år gamle, og det er like mange kvinner som menn som er smittet.

Til sammen har det til nå vært 101 innleggelser i sykehus som følge av svineinfluensa i Norge.

Les også:Frykter knapphet på vaksine

Det fryktes også knapphet på vaksine i første runde.

- I første omgang kan det hende at det kommer så lite vaksine til Norge at det ikke blir nok til alle. I så fall blir det en kamp mellom sårbare grupper, frykter smittevernoverlege Tore Steen i Oslo.

Les også:Sprøytemangel hindrer massevaksinering

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder