KJØTT, MELK OG KOSMETIKK: A-vitamin, som blant annet finnes i kjøtt og melkeprodukter, kan skade fosteret dersom den gravide får i seg for mye. Foto: Illustrasjonfoto: Berit Roald, SCANPIX

A-vitamin kan skade fosteret

(VG Nett) For mye a-vitamin fra mat, kosmetikk og kosttilskudd kan gi alvorlig skader på fosteret. Snart kan reglene for vitaminet bli endret i Norge.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL
VKMs risikovurdering

En ny norsk undersøkelse viser at flere får i seg for mye a-vitamin hver dag. Det er mest alvorlig for kvinner som er eller skal bli gravide.

- For mye a-vitamin kan føre til alvorlige medfødte fosterskader, blant annet hjertefeil, ganespalte og andre deformasjoner, sier Ragna Bogen Hetland til VG Nett

Hun er seniorforsker på Folkehelseinstituttet, og har ledet Vitenskapskomiteen for mattrygghets arbeid med den nye risikovurderingen av a-vitamin som ble offentliggjort onsdag.

Finnes i antirynkekremer

A-vitamin finnes særlig i maten, som kjøtt, smør, olje, margarin, melkeprodukter og ost, vanlig kosttilskudd og i kosmetikk.

- Vi har ikke sett på forskjellige typer kosmetikk, men skilt mellom bodylotion, som har et lavere innhold av vitamin a enn ansiktskremer og ansiktskremer. De kremene som oftest inneholder vitamin a er de som skal motvirke aldringstendenser i hud, altså antirynkekremer, sier hun.

Bidraget fra kosmetikk til det totale inntaket av A-vitaminet er størst hos 13-åringer og voksne. VKM har beregnet at dette utgjør 23% av anbefalte maksgrense for 13-åringer og 29% av maksgrensen for voksne.

Langsiktig bruk av kremer med a-vitamin kan gjøre at huden blir rød og irritert.

- Vedvarende for høyt totalinntak av vitamin A kan gi problemer med kvalme og lignende, eller hodepine, og vondt i msukler, ledd og bein og redusert beintetthet. For mye a-vitamin kan også ha effekt for beindanningen hos barn, sier Hetland, men legger til at det ikke er farlig å få i seg for mye a-vitamin en dag innimellom.

- Det er dersom du kronisk ligger over at det kan bli et problem.

Anbefalt dose med a-vitamin per dag er 0,8-1 milligram.

Små barn får mye

Små barn er de som oftest får i seg mye a-vitamin. Blant 2-åringer som får i seg a-vitamin gjennom både mat og kosmetikk og i tillegg får kosttilskudd, får hele 55% i seg mer enn anbefalt. Blant fireåringer i samme situasjon, får 45% i seg for mye a-vitamin.

- De som ligger nærmest øvre grense er spedbarn som ikke blir ammet, men som får kosttilskudd, og 2-4 -åringer som får kosttilskudd, sier Hetland.

Opptaket av a-vitamin fra kosmetiske produkter kan øke hvis huden er skadet, som for eksempel for de som har atopisk eksem, tørr hud eller for små barn med irritert og sår hud i bleieområdet.

- Helseeffektene av å få i seg for mye a-vitamin er avhengig av om du kronisk ligger over det anbefalte inntaket eller om det bare skjer en gang innimellom, sier hun

- Totalinntaket som gjelder

Det kan være vanskelig å regne ut konkret hvor mye a-vitamin man får i seg i løpet av en dag, men Hetland anbefaler de som er redde for å få i seg for mye å følge myndighetenes kostholdsråd.

- Det er totalinntaket som gjelder. Hvis en har et kosthold som følger norske anbefalinger og har normal bruk av kosmetiske produkter som er kjøpt i Norge, så går det stort sett greit.

Eneste med maksgrense

Norge har i dag, som et av få land i Europa, en maksgrense for hvor mye a-vitamin som det er lov å ha i kosmetikk. Men fra og med juli neste år skal Norge få samme regelverk på området som EU har.

- Vi vil sette oss ned nå og finne ut om reguleringen vi har skal forandres. Den vil bli forandret, men det vil fremdeles være strengt regulert, sier Hans Jørgen Talberg, seniorrådgiver i Mattilsynet, til VG Nett.

Han sier de vil ta dette opp med kommisjonen i Brussel, og håper at dette kan føre til at også EU vil innføre en regulering.

- Er det mulig for at Norge i stedet vil fjerne maksgrensen, slik som resten av EU?

- Nei, det vil vi unngå.

Han anbefaler alle som er bekymret om å lese ingredienslisten på kremer og kosmetikk nøye.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder