FARLIG: Dette balansebrettet er et av flere farlige barneprodukt som SFT frykter kan finnes i Norge. Foto: SFT

Farlige barneleker kan være på det norske markedet

(VG Nett) SFT har i juni fått melding om seks farlige produkter rettet mot barn, som kan være i salg på det norske markedet. Nå advarer de barnefamilier mot disse.

ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL
Statens forurensingstilsyn

- Dersom noen oppdager disse i norske leketøysbutikker, så må de melde fra til oss straks. Da vil vi følge opp saken overfor forhandler og importør, forklarer seksjonssjef i Statens forurensingstilsyn (SFT) Cecilie Kristiansen til VG Nett.

De aktuelle produktene er en lekekrokodille, en balanseleke, en kassettspiller for barn, en dukke, en rød oppblåsbar lekehest og et viskelær på en blyant. I tillegg har SFT fått melding om tre produkter rettet mot voksne som kan finnes på markedet. Disse er et lappesett for punkterte sykler, en herreskjorte og en grønn termokanne.

- Alle disse kan være i salg i Norge nå. Derfor ber vi forbrukerne være årvåkne, sier Kristiansen.

SE ALLE PRODUKTENE HER

SFT er med i et europeisk nettverk som melder fra om farlige produkter, både for voksne og barn, som blir oppdaget på markedet. Straks et produkt som inneholder ulovlige kjemikalier blir oppdaget i et land, varsles de andre landene om dette.

- Da blir det trukket fra markedet i det aktuelle landet, samtidig som vi undersøker om det er kommet inn i Norge og prøver å forhindre dem i å gjøre det dersom de ikke allerede er her. De farlige produktene er som oftest produsert i Asia. Noen av disse blir direkte importert til Norge, sier Kristiansen.

Kan påvirke forplantningsevnen

Fire av de seks produktene som er rettet mot barn, inneholder ftalatet DEHP. Dette ftalatet kan påvirke forplantningsevnen, og det er forbudt i produkter til små barn både i EU og i Norge. Treleken er malt med maling som avgir krom og bly, og kan gi fare for forgiftning. Kassettspilleren er forbudt fordi den overskrider støygrensene.

- Produktene kan være farlig ved bruk over lengre tid, og dersom barn prøver å spise på dem. Utover det, er de ikke akutt farlige. Likevel går vi ut og advarer fordi det er produkter som vi mener kan finnes i Norge, og fordi det er vanlige typer leketøy for norske barn, forklarer seksjonssjefen.

Hun forklarer at dersom produktene blir oppdaget i Norge, så må importør og forhandler umiddelbart trekke dem fra markedet. Når det blir oppdaget spesielt farlige produkter kan det være aktuelt for SFT å gå til politianmeldelse.

- Dette gjelder produkter som kan være dødelige. Det har skjedd ved flere tilfeller i Norge før.

Asbest og benzen

Selv om kravene til barneprodukter er strenger enn kravene til forbrukerprodukter rettet mot voksne, har det den siste måneden altså kommet melding om tre produkter for voksne som inneholder skadelige stoffer.

FARLIG: Også produkter rettet mot voksen, som denne tekannen inneholder farlige stoffer. Foto: SFT

Fra Tyskland er det meldt inn en grønn termokanne som inneholder asbest, som er kreftfremkallende. I Tyskland er det også funnet et lappesett til sykkel der limet inneholder benzen, som er både kreftfremkallende og arvestoffskadelig. Benzen er ikke engang lovlig i bruk i norsk industri. Skjorta som er forbudt, inneholder et azofargestoff. Slike fargestoffer er kreftfremkallende og forbudt i tekstiler som er ment å være i kontakt med hud.

- Vi jobber med å også få reglene for hva som er lovlig i voksenprodukter strengere, sier Cecilie Kristiansen.

Har dine barn hatt farlige leker? Send en mail til VG Netts journalist

her.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder