PUSS PUSS SÅ FÅR DU... God munnhygiene er i hvert fall én faktor som reduserer risikoen for hjerteinfarkt. Foto: WARREN GOLDSWAIN, MICROSTOCK

Puss tenna, bevar hjertet

Forskere har nå påvist lavere sannsynlighet for hjerteinfarkt dersom du er nøye med munnhygienen.

 • Øyvind Gustavsen

Artikkelen er over seks år gammel

Du tenker kanskje ikke på hjertesykdommer når du foran speilet legger tannkrem på børsten og begynner morgenstellet. Men ifølge forskere ved det anerkjente Columbia University i New York, er det en sammenheng mellom nettopp munnhygiene og faren for hjerteinfarkt.

Forskerne her har nemlig påvist at dårlig munnhygiene kan føre til åreforkalkning, som også kalles aterosklerose. Det betyr at innsiden av blodårene blir tildekket av fettavleiringer, blant annet kolesterol. Dette øker risikoen for hjerteinfarkt.

420 voksne undersøkt

Med jevnlig tannpuss, tanntråd og besøk hos tannlegen, synker imidlertid sannsynligheten for åreforkalkning signifikant. Det er konklusjonen etter at forskere har fulgt 420 voksne og undersøkt tannkjøttet deres gjennom en treårsperiode.

De undersøkte også bakteriefloraen i belegget under tannkjøttsranden og fant at bakterier som er satt i sammenheng med tannløsningssykdom, også kalt periodontitt, ble redusert som følge av forbedret munnhygiene.

- Disse resultatene er viktige fordi åreforkalkningen utviklet seg parallelt med både klinisk tannkjøttsykdom og bakterieprofilen rundt tennene, sier lege og forsker Moise Desvarieux, som har ledet forskningsstudien ved Mailman School of Public Health på Columbia University.

Studien er, ifølge forskeren, det mest konkrete beviset på at endring i bakterieprofilen i munnen kan ha en preventiv effekt i forhold til hjerte- og karsykdommer. Funnene er omtalt i Journal of the American Heart Association.

Undersøkelsene av de 420 deltakernes helse ble foretatt gjennom prøver av tannbelegg hentet under tannkjøttsranden. Bakteriefloraen ble analysert genetisk og sammenholdt med bakterier som er vanlige ved dårlig tannhelse. Deretter ble halsarterienes tykkelse undersøkt med ultralyd og funnene ble justert for forstyrrende faktorer som kolesterolnivå, diabetes, røyking og kroppsmasse.

Signifikant forskjell

Likevel var det en signifikant forskjell på åreforkalkningen blant den delen av utvalget som hadde god munnhygiene i forhold til de med dårlig munnhygiene.

Andelen med dårlig munnhelse hadde 0,1 millimeter smalere blodårer, målt etter avstanden mellom innerveggene i blodåren, som følge av påleiring av åreveggen.

- Når det kommer til aterosklerose, er en tiendels millimeter av tykkelsen på en halsarterie mye. Basert på tidligere forskning, synes det å møte kravet for klinisk signifikans, sier lege og forsker Tatjana Rundek, medforfatter av studierapporten.

Munnbakterier sprer seg i kroppen

Også i Norge er det drevet forskning på forholdet mellom tannhelse og sykdommer andre steder i kroppen.

- Vi har funnet at dårlig tannhelse er en av flere faktorer som kan bidra til hjerte- karsykdommer, sier professor ved Institutt for Oral Biologi ved Universitetet i Oslo, Ingar Olsen.

FORSKER: Professor ved Institutt for Oral Biologi ved Universitetet i Oslo, Ingar Olsen. Foto: UIO


Han har i flere år ledet gruppen som har forsket på dette sammen med Rikshospitalet og Aker Sykehus.

- Vi har særlig sett på hvordan bakteriene fra munnen sprer seg ut i vevet, og har funnet ut at de kan gå til hjerte, kar, hjerne, lunger og ledd. Nå undersøker vi nærmere bakterienes virulensfaktorer, altså egenskaper hos disse bakteriene til å lage sykdom på stedet de har vandret til, sier han.

Dette er et EU-prosjekt med 11 samarbeidspartnere i Europa og Midtøsten.

Bruker lang tid

Ifølge Olsen er det kjent at tannsykdommen periodontitt har sammenheng med hjerte- karsykdommer. Periodontitt er en tannløsningssykdom, og dårlig tannhygiene er en viktig årsak til at man får periodontitt.

- Selv om det er en sammenheng mellom periodontitt og hjerte-karsykdommer, har forskere slitt med å bevise at god munnhygiene har en preventiv effekt. Årsaken til dette er at en del systemiske sykdommer bruker lang tid på å utvikle seg, sier han.

Han er positiv til funnene fra Columbia University.

- Det er nærliggende å tro at god hygienene hindrer hjerte- og karsykdommer, og nå er det vist, sier han.

Les også

 1. Krever svar om skandalemedisin

  400 nordmenn kan ha mistet livet etter å ha brukt skandalemedisinen Vioxx på begynnelsen av 2000-tallet.
 2. Ny studie: Kreftmedisin kan forlenge livet med ti år

  Regjeringen ga 110 millioner til norsk studie av omstridt kreftmedisin tidligere i år.
 3. For mye eller for lite søvn kan gjøre deg syk

  Sover du mer enn ti timer om natten, har du økt risiko for hjertesykdom, diabetes og fedme, viser en ny undersøkelse.
 4. Mener kolesterolmedisiner kan forebygge demens

  En halv million nordmenn får medisiner mot høyt kolesterol. Nå mener amerikanske forskere å ha funnet en klar sammenheng…
 5. Kan være et steg nærmere å løse MS-gåten

  Nye gen-funn skal føre forskerne i riktig retning av å finne årsaker til betennelsessykdommen Multippel Sklerose.

Mer om

 1. Helse

Flere artikler

 1. Pluss content

  Ny forskning: Sunne tenner kan beskytte mot Alzheimer

 2. Alarmerende funn i ny forskningsrapport: Flere unge nordmenn får hjerteinfarkt

 3. Mener kolesterolmedisiner kan forebygge demens

 4. Ny forskning: Twitter kan avsløre hjertehelsen

 5. Pluss content

  Anita (46) fikk hjertestans: Syv veier til et sunt hjerte

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder