Nok en fugl smittet i Danmark

(VG Nett) En sangsvane i Frederikssund på Sjælland er funnet smittet av fugleinfluensa.

Bodil Fagerheim
ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL

SMITTET: En sangsvane på Sjælland er bekreftet smittet av H5-viruset. Foto: SCANPIX

Laboratorieundersøkelser tirsdag kveld påviste at svanen var smittet av H5-viruset, men det er ennå ikke bekreftet at det er tale om H5N1, skriver nettutgaven av den danske avisen Jyllands-Posten.

Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) er H5-viruset en av flere undergrupper av influensaviruset som er kjent for å infisere fugler, men det er det først og fremst H5N1 som vekker bekymring. H5N1 muterer raskt og kan forårsake alvorlig sykdom og død for mennesker.

Allerede mandag innførte den danske Fødevarestyrelsen for sikkerhets skyld en beskyttelses- og overvåkingssone i området der svanen ble funnet.

Smittet fugl i Stockholm

Forrige uke ble det funnet to døde svaner i Stockholm, som begge var smittet av dødsviruset. Svanene ble funnet på to forskjellige steder.

Ifølge Håkan Henriksson, Jordbruksverkets insatssjef, var det ikke ansamlinger av døde fugler på noen av de stedene svanen ble funnet, og funnet av svanen blir derfor betraktet som enkelttilfeller.

Jordbruksminister Ann-Christin Nykvist sier at regjeringen ser alvorlig på de nye funnene, men at beredskapen samtidig er god.

SMITTET: En sangsvane er bekreftet smittet av H5-viruset på Sjælland i Danmark. Foto: SCANPIX

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder