PLAGSOMT: Tinnitus rammer i alle aldre, og kan i verste fall føre til invaliditet. Foto: Stockxpert

- Bli kvitt tinnitus på ti timer

(VG Nett) Ny svensk metode kan gjøre slutt på øresusen.

Geir Arne Johansen (DinSide Helse)
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Stretching, trening og akupunktur kan i løpet av kort tid sette en stopper for ulydene som følger av lidelsen tinnitus, ifølge ny svensk studie.

- Metoden hjelper på sju av ti, sier forsker og fysioterapeut David Homayoun Latifpour til Expressen.

Han har utarbeidet en metode mot tinnitus som kalles THA-metoden, som løser spenninger og blokkeringer i musklene. Hundrevis har allerede fått hjelp, og nå skriver Latifpour en forskningsrapport om funnene, som han håper kan komme både fysioterapeuter og leger til hjelp.

Skeptisk

- Spenningene kan komme av stress, en stillesittende jobb eller av at man sitter bak rattet i lange perioder om gangen. Uansett kan spenningene forsterke øresusen. Derfor er behandlingen uansett effektiv, også om man har pådratt seg tinnitus av høy lyd, forklarer Latifpour.

Leder av Tinnitusutvalget i Norge, Ivar Hongset, synes det er flott at metoden kan være til hjelp for noen, men understreker at denne type behandling ikke har noen dokumentert effekt på sikt.

- Må lære å leve med det

- Behandling ut ifra en nevrofysiologisk forklaringsmodell er dagens mest brukte metode. I den inngår utredning og rådgivning, lyttehjelpemidler, stressreduksjon og mestringsstrategier. Det er viktig at de som blir rammet av tinnitus lærer å leve med symptomene på best mulig måte, sier han.

Tinnitus i seg selv er ingen sykdom, men et symptom på en tilstand som kan ha mange årsaker. Vanligst er det at tinnitus utløses av sykdom eller skade i det indre øret, for eksempel larm- og støyskader.

Over en halv million nordmenn

Tinnitus oppleves som en brusing eller en tone i ørene, men uten ytre kilder. Tall fra Hørselshemmedes Landsforbund (HLF) viser at over en halv million nordmenn er rammet av øresus. Halvparten av dem er rammet av angst og depresjoner.

35 000 nordmenn har vesentlig redusert livskvalitet som følge av tinnitus. 20 000 nordmenn har kronisk og invalidiserende tinnitus, noe som innebærer at de ikke er i stand til å mestre sin egen hverdag.

Lidelsen rammer alle: Unge, gamle, kvinner, menn, hørselsskadede og normalthørende.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder