REDUSER RISIKOEN FOR OSTEOPOROSE. For at bena dine skal holde seg friske bør du spise et sunt og variert kosthold med fokus på kalsium og vitamin D, drive med fysisk aktivitet og stumpe røyken. Foto: Göran Bohlin/VG

Cola kan gi skjøre ben

Forskerne advarer: Kvinner som jevnlig drikker cola, har økt risiko for osteoporose.

  • Din Side Karoline Steenbuch

Artikkelen er over 13 år gammel


Cola-drikker er søte og gode for ganen, men er ikke like gode mot bena til kvinner, melder nyhetsbyrået HealthDay.

For ifølge ny forskning kan drikken øke kvinners risiko for osteoporose, som er en tilstand hvor benmassen blir redusert og knoklene blir mer porøse. En naturlig følge av dette er økt fare for brudd og andre benskader.

- Kvinner som drikker cola daglig har lavere benmineraltetthet enn de som drikker det en gang i uken, sier Katherine Tucker ved Tufts University i USA, som ledet studien.
Hun råder kvinner som er opptatt av sin benhelse til å drikke noe annet, eller begrense inntaket av cola-drikker.

Ifølge norske eksperter føyer den amerikanske studien seg inn i en rekke andre liknende studier.

- Studien er gjort av anerkjente forskere og er av høy kvalitet, men dette er ikke noe nytt. Man har sett på sammenhengen mellom kaffeholdige drikker og benmasse en god del ganger før, og man vet at koffein påvirker utskillelsen av kalsium. Det som er interessant er at forskerne fant liknende resultater for lett-cola, mens sammenhengen var noe svakere for koffeinfri cola, sier overlege Haakon E. Meyer ved Folkehelseinstituttet, som uansett ikke ser poenget med å drikke mye av dette.

Den amerikanske undersøkelsen er heller ikke ukjent for leskedrikk-giganten Coca-Cola. Men konklusjonen er de ikke enige i.

- Vi er kjent med denne studien, som er utført på voksne personer, hvor den enkeltes livsstil gjennom mange år har hatt en vesentlig innflytelse på helsetilstanden. Vi synes det er mange motstridende opplysninger i studien, der resultatene ikke tyder på at cola-drikke kan nøytralisere kalsium og fosfor i knoklene, sier Gunna Würtzen, i Coca-Cola Company.

- Tidligere undersøkelser, som har vist at det ikke kan påvises en sammenheng mellom inntak av cola-drikke og innholdet av mineraler i knoklene, er derfor stadig mer aktuelle, legger hun til.

I studien har Tucker samlet data fra over 2 500 personer på rundt 60 år. Forskerne undersøkte bentettheten på tre forskjellige steder i hofteregionen, samt i ryggraden.

Dårlig benhelse av cola-drikker

Resultatene viser at kvinner som drikker cola hadde lavere benmineraltetthet i hoftene, uavhengig av alder, overgangsalder, inntak av kalsium og vitamin D, røyke- og drikkevaner. Disse kvinnene drakk gjennomsnittlig fem brus i uken, hvorav fire av gangene var cola.

Hos kvinnene som drakk cola daglig, var benmineraltettheten omkring fire prosent lavere enn hos de som ikke drakk cola, som er betydelig når det gjelder bentetthet i skjelettet, bemerker forskerne.

Funnene var tilsvarende for lett-cola og noe svakere for koffeinfri cola. Inntak av cola-drikker knyttes ikke til lavere bentetthet hos menn.

Grunnen til at cola har denne effekten på kvinner, kan ha med koffeinen å gjøre, mener forskerne.

Mer koffein

- Man vet at koffein assosieres med økt risiko for redusert benmineraltetthet, men vi oppdaget imidlertid det samme for koffeinfri cola, sier Tucker.

En annen forklaring kan være fosforsyren i cola, som kan forårsake at kalsium trekker seg ut fra bena for å nøytralisere syren.

På landsbasis regner man med at mellom 96 000 og 225 000 norske kvinner har osteoporose, ifølge Folkehelseinstituttet.

Les også: Norge ligger på verdenstoppen i antall lårhalsbrudd.

For å redusere risikoen for osteoporose anbefales det å spise et sunt og variert kosthold med fokus på kalsium og vitamin D, drive med fysisk aktivitet og stumpe røyken. Eldre bør også forebygge fall. I tillegg er det viktig å ikke bli for tynn.

- I en sunn og aktiv livsstil er det plass til å nyte leskedrikker, som cola-drikke, som en del av et variert inntak av mange forskjellige drikkevarer, sier Wurtzen.

Studien er publisert i tidsskriftet American Journal of Clinical Nutrition.

Saken er levert av helsenettstedet Mozon.no.

VG har ikke ansvar for innholdet på eksterne sider.

Mer om

  1. Helse

Flere artikler

  1. Ny forskning: Forskere mener te hjelper mot sprø knokler

  2. Ny studie av 5500 jenter: Slik påvirkes kroppen din av sukkerbrus

  3. - Tran førte til flere beinbrudd

  4. Svensk forskning: Kaffe minsker sjansene for å få brystkreft på nytt

  5. Ny svensk studie: Høyt inntak av melk kan gi tidligere død

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder