VIL TA OVER LEGEVAKTEN: Administrerende direktør ved Aker sykehus, Hulda Gunnlaugsdottir, sier til VG Nett at de er villige til å overta driften av skadelegevakten. Foto: Jan Petter Lynau/VG

Aker sykehus vil redde legevakten

(VG Nett) Aker sykehus sier seg villige til å overta driften av skadelegevakten i Oslo, men at et spleiselag med de andre sykehusene er uaktuelt.

Francis Lundh
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Det sier administrerende direktør Hulda Gunnlaugsdottir til VG Nett.

- Aker er ikke villig til å ha et økonomisk spleiselag uten å ha et ansvar for driften. Derfor er svaret vårt at dette er en lokalsykehusoppgave som vi er villige til å overta, sier hun til VG Nett.

På et styremøte ved Ullevål Universitetssykehus (UUS) mandag ble det vedtatt kutt på rundt 400 millioner kroner, og det ble foreslått at man skulle gå i dialog med de andre sykehusene og kommunen for å redde skadelegevakten.

VG Diskuter: Situasjonen i sykehusene

- Mange har ansvar på vegne av andre sykehus

Det var ledelsen ved UUS som fremmet et forslag om at det tradisjonsrike helsetilbudet skulle legges ned, et forslag som skapte sterke politiske reaksjoner.

Les også: «Høl i hue» å legge ned skadelegevakten

Ullevål har alene finansiert legevakten, som behandler pasienter som hører inn under flere sykehus, og håpet å spare inn 20 millioner kroner på en nedleggelse.

- De fleste sykehusene har fått ansvar for oppgaver på vegne av andre sykehus - med finansiering. Man kan alltid debattere om finansieringen er god nok, men at vi skal gå inn i et spleiselag for akkurat denne oppgaven er ikke aktuelt for Aker uten at vi får ansvar for driften. Hvis vi skal ha økonomisk ansvar skal vi ta driften, og det er vi villige til, sier Gunnlaugsdottir.

Les også: - En skam at befolkningen brukes som gisler

Hun avviser derimot at hun selv vil legge frem forslaget for Oslo kommune.

- Nei, dette er hovedsakelig en sak mellom Ullevål og Oslo kommune. Når saken blir lagt opp på denne måten blir vi involvert, men hovedsakelig er det en sak mellom kommunen og Ullevål. Vi vil ikke involvere oss mer uten at det blir en formell diskusjon, sier hun.

Les også: UUS positive til Akers innspill

Vil du dele dine meninger om saken med VG Netts lesere? Benytt kommentarfeltet nederst i saken.

Ingen hjelp fra Lae

Oslos ordfører Fabian Stang (H) sa mandag til VG Nett at han ikke ville gå inn på hva kommunene burde gjøre i saken, men refset aktørene for å bruke pasientene i budsjettforhandlinger.
Da hadde Ullevål først tydelig varslet at de planlagte kuttene ville ramme pasienttilbudet.

Til Dagsavisen sier byrådsleder Erling Lae i dag at det ikke er aktuelt for kommunen og hjelpe Ullevål med skadelegevakten som har eksistert i 107 år.

- Det er rimelig frekt. Det blir som at vi skal løpe til staten og be dem finansiere sykehjemmene i Oslo kommune, sier Lae.

Han mener at det er helseministeren som må gripe inn for å redde skadelegevakten.

- Urimelig at UUS tar regningen alene

Styreleder ved UUS Tor E. Berge sa til VG Nett mandag at det nå er uaktuelt at Ullevål tar eneansvar for den økonomiske driften av skadelegevakten.

- Styret mener at Legevakten er en god og samfunnmessig ordning. Derfor ønsker vi nå å gå inn i en dialog med de som har ansvaret for pasientene, Oslo kommune og de lokale sykehusene. Det er helt urimelig at UUS skal ta alle disse kostnadene alene, sier Berge.

Både Arbeiderpartiet og Høyres helsepolitiske talsmenn, Jan Bøhler og Inge Lønning, var begge skeptiske til en nedleggelse av legevakten.

- Det er lite ønskelig og det er vanskelig å skjønne at det kan være noen stor innsparingsgevinst å hente på dette. En ting er jo tradisjonene som har sin egen verdi, men de tjenestene som skal utføres må utføres uansett, sier Lønning.

Styremedlem Per-Olav Lauvstad (SV) forstår Lønnings kritikk.

- Hvis man regner samfunnsøkonomisk på det, har nok Inge Lønning har rett. Men som styremedlem for Ullevål sykehus har jeg ansvar for budsjettet, og en nedleggelse av legevakten vil gi en innsparing på rundt 20 millioner kroner. Kommunen og andre lokale sykehus vil ikke være tjent med dette, sier han.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder