OVERVEKTIG: Overvekt blant barn er økende i hele den vestlige verden. Foto: REUTERS

Stress i familien kan gjøre barn fete

(VG Nett) Barn som lever med betydelig stress og mas de 5-6 første leveårene har økt risiko for å bli overvektige.

Bodil Fagerheim
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

En svensk studie gjennomført ved Universitetet i Linköping, viser at barn som lever under stress har dobbelt så stor risiko for å bli overvektige, sammenlignet med barn som lever under rolige forhold. skriver nyhetsbyrået Reuters.

Les også: Tykke barn blir tykkere

- Kan takle noe stress

- Familier kan trolig takle noe stress, eller noen stressfaktorer, men ikke mange på samme tid, sier forskeren Felix-Sebastian Koch, til Reuters, og legger til:

- Når det blir for mye stress i familien, har barn større risiko for å utvikle fedme, sier han.

I studien deltok 7443 barnefamilier som ble fulgt av forskerne fra barna ble født til de var fem-seks år. 52 prosent av barna var gutter.

Les også:Advarer mot fetthysteri

Mange stressfaktorer

Familiene skulle gjennom barnets oppvekst registrere forskjellige stressfaktorer som familien ble utsatt for. Blant annet ble hendelser som ulykker i familien, sykdom, død, skilsmisse, arbeidsledighet og vold registrert. De registrerte også problemer mellom foreldrene og mellom søsken, samt mangel på sosial støtte og bekymringer om helse og utvikling.

Les også:- Vi programmerer vår barn til å bli fete

- Stress er sannsynligvis en av flere faktorer som forverrer problemet med overvekt hos barn, sier Koch, og understreker at det slett ikke er den eneste faktoren.

Som konklusjon sier Koch og hans forskerkolleger at siden disse funnene viser at stress kan føre til overvekt, er det viktig at familier som har en stresset hverdag, søker hjelp.

Studien er publisert iThe Journal of Pediatrics.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder