Grafikk: Tom Byermoen/VG Nett

Helseduellen: Disse avgjør ditt helsetilbud i fremtiden

(VG Nett) Helseminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) og Harald Nesvik (Frp) stiller til tvekamp på VG Nett: helseregioner eller mer private helsetilbud - valget er ditt.

Francis Lundh
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL
Bjarne Håkon Hanssens samhandlingsblogg - Avsluttet

Uavhengig av valgresultatet om drøye to uker vil helse-Norge endres, men du kan påvirke endringene:

Dersom regjeringen blir gjenvalgt vil Hanssens hjertebarn samhandlingsreformen gjennomføres. Dersom borgerlig side danner regjering vil flere private tilbud benyttes og helseregionene, som eksempelvis Helse Sør-Øst og Helse Vest, avskaffes.

Hva slags helsesystem vil du ha?Diskutér her!

De to helseministerkandidatene er stilt syv sentrale spørsmål hver som skal hjelpe deg som velger med å finne siden du mener har mest å tilby når det gjelder helsepolitikk.

Se spørsmålene og svarene i bunnen av saken eller gå rett til duellen her.

Hanssen sier til VG Nett at han frykter for privatiseringen en Fremskrittspartiet/Høyre-regjering vil medføre.

- Du vil få en veldig privatisering av velferdssektoren. Både Frp og Høyre er veldig på sporet av at vi skal ha en kraftig vekst i private sykehus og skattesubsidierte helseforsikringer. Det vil svekke de offentlige sykehusene. Det vil gå klart i retning at man kan kjøpe seg forbi køen, sier Hanssen.

Nesvik: - Vil utnytte eksisterende kapasitet

Nesvik mener på sin side at det er motsatt, og at det er en rødgrønn regjering som sørger for mest køhopping.

- Det vi er opptatt av er å utnytte kapasiteten som finnes. De som har de feite lommebøkene de jubler jo over systemet nå, for da får de kjøpe seg fri for alt av køer, sier Nesvik, som vil at det offentlige skal betale for plasser i det private slik at det ikke blir det han mener er et helsemessig klasseskille.

Hvilket parti skal du stemme på? Prøv VG Netts velgerguide

Hanssen mener dette vil føre til at vårt nåværende helsetilbud svekkes:

- Det er ikke noen arbeidsledige leger i Norge. Hvis de legene da skal begynne i private sykehus må de slutte i offentlig sektor. Det blir ikke mer helsetjenester av flere private, det blir bare flyttet tjenester fra offentlig sektor, mener Hanssen.

Nesvik mener derimot at det innen flere felt er ledig kapasitet og at man også i større grad kan kjøpe plasser i utlandet.

Hanssen: - Velgere bør merke seg at de borgelige vil legge ned helseregionene

Av de syv spørsmålene de to kandidatene besvarte ble begge i etterkant bedt om å fremheve en ting som er særlig viktig for dem når det gjelder helsepolitikk i denne valgkampen.

- Det som har vært en viktig avklaring i valgkampen er at de fire borgelige partiene vil avvikle de regionale helseforetakene. Jeg ber folk som bor i Nord-Norge, Trøndelag og Vestlandet merke seg at da skal styringen av sykehusene sentraliseres til Oslo. Jeg tror det er bra når man får kombinert sterk statlig styring med god lokal forankring, sier Hanssen som vil beholde helseregionene.

Nesvik trekker særlig frem at helsetilbud ikke utnyttes til fulle i dag.

- Det som er viktig for meg er at vi må utnytte all ledig kapasitet. Et av de feltene som jeg er virkelig bekymret over er rusfeltet. På rusområdet er det mange festtaler, og så skjer det fortsatt veldig lite. Vi kan ikke ha over 4000 i behandlingskø mens vi har ledige plasser. Vi er nødt til å ta dette på alvor. Vi har en helseminister som har avsporet debatten med heroin på resept. Jeg vil ha behandling, sier Nesvik.

Nesvik presiserer at det ikke nødvendigvis er han som vil være helseminister i en Frp-regjering og at det vil være andres oppgave å bestemme. Han er i dag Frps helsepolitiske talsmann og leder for helsekomiteen på Stortinget.

SLIK SVARER HANSSEN OG NESVIK PÅ VG NETTS HELSEDUELL:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder