Så lett er det å gå i sukkerfellen

Marie (3) får i løpet av en dag:

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

SØTT: Det er fort gjort å gi ditt barn for mye sukker i hverdagskosten. For at barn skal holde seg sunne og friske på sikt, er det viktig med et variert og næringsrikt kosthold. Foto: Robert S. Eik. Foto:

Frokost: 1 yoghurt m/sukker
Lunsj (på stranden): ½ pk. (100 g) kjeks + 1 saftboks

Ettermiddag: 1 porsjon søt frokostblanding m/melk
Kvelds: 1 brødskive med Nugatti.

Les også:Skjulte sukkerbomberLes også:Tabell over sukkerbomber

# Hvis Marie får produktene i testen som inneholder mest fett og sukker, får hun dekket 70% av kaloriinntaket sitt (melk og brød er ikke medregnet). De fleste av disse gir lite verdifulle næringsstoffer som jern, vitaminer og mineraler.

# Sukker gir 31% av kaloriene, tre ganger mer enn anbefalt max-grense!.

# Har Marie et gjennomsnittlig kaloriinntak på 1267 kcal per dag, står hun i fare for å feilernæres. Av de resterende 30% hun har igjen av sitt «kaloribudsjett», er det ikke plass til nok proteiner, sunne fettsyrer, vitaminer og mineraler.

# Hvis Marie skal spise nok for å få dekket behovet for viktige næringsstoffer, i tillegg til matvarene i eksemplet, vil hun sannsynligvis utvikle overvekt på sikt.

NB: Referanseverdi for energiinntak for barn 2-5 år: 1267 kcal per dag.

Kilde:Sosial- og helsedirektoratet

Slik unngår du sukkerfellen

Marie på 3 år får følgende i løpet av en dag:

Frokost: 1 yoghurt, lett og mild.

Lunsj (på stranden): 100 g fullkornskorper + 1 boks appelsinjuice.

Ettermiddag: 1 porsjon frokostblanding (Minifras Quaker/ nøkkelhullsmerket) med melk.

Kvelds: 1 brødskive med Litago Prim.

# Marie får dekket 57% av kaloriinntaket sitt av produkter som gir lite sukker, men mye verdifulle næringsstoffer. Resten av energiinntaket på 46%, dekkes av middagsmat, frukt og mer brødmat.

# Tilsatt sukker gir kun 1 % av kaloriene.

# Maten i dette eksemplet bidrar til at 3-åringen får de næringsstoffene hun trenger, og samtidig unngår overvekt.

NB: Referanseverdi for energiinntak for barn 2-5 år: 1267 kcal per dag. Anbefalt øvre grense for sukkerinntak er 10%.

Kilde:Sosial- og helsedirektoratet

Sukker-guide

Alt av sukker og stivelse er karbohydrater, men ikke alle karbohydrater er like sunne.
De komplekse karbohydratene, bør vi spise mest av. Finnes i grove kornprodukter, frukt, grønnsaker og poteter, samt bønner og linser.

Enkle karbohydrater som sukker, bør vi spise mindre av. Frukt- og melkesukker finnes naturlig sammen med viktige vitaminer og mineraler. Tilsatt sukker inneholder bare «tomme kalorier» og bør begrenses i hverdagen.

Kilde:www.pasienthandboka.no

Fett-guide

Mettet fett: Fra kjøtt og i melk, ost, smør og is (melkefett). Vegetabilsk fett i margarin, kaker, kjeks, potetgull osv. er ofte mettet, fordi vegetabilsk olje er «herdet», dvs. kjemisk endret for å bli fastere i konsistensen.

Mettet fett og transfett er de fettypene vi skal spise minst av.

Umettet fett: Dette er det sunneste fettet, og kommer stort sett fra vegetabilske kilder (planteoljer, nøtter og frø). Fiskefett er også umettet og inneholder de sunne omega-3-fettsyrene. Enumettet fett og flerumettet fett tilhører denne gruppen.

Kilder: Gry Hay, cand. scient i ernæring, og www.pasienthandboka.no

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder