LEGETABBE: Kreftsyke Tommy Berg blir fratatt deler av erstatningen fordi han er dødssyk. Foto: Trond Sørås

Sympatistrøm til kreftsyke Tommy

Får 50 000 ekstra - men staten vil beholde resten

Kreftsyke Tommy Berg får lavere erstatning etter legetabben fordi han er dødssyk. Etter VG skrev om saken, får han 50 000 kroner ekstra. Men staten beholder resten.

May Linn Gjerding
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Både avislesere og politikere har engasjert seg i saken til den tungt kreftrammede Tommy Berg (48) fra Skedsmo. Mens han innbitt kjemper for sitt liv, må han samtidig slåss mot Norsk Pasientskadeerstatning (NPE).

Les også:Tommy fratatt erstatning fordi han er dødssyk.

Hittil er 2247 personer registrert i støttegrupper til Tommy Berg og avdøde Kjetil Hagensen Knutsen, som kjempet en lignende kamp mot NPE, på nettsamfunnet Facebook.

I går stilte NPE opp på hastemøte hos Advokatfirmaet Robertsen i Oslo, for å diskutere saken.

Beregnet

NPE beregnet at Tommy Berg skulle hatt nærmere 900000 kroner i ménerstatning etter forsinket kreftdiagnose - dersom prognosen hans var bedre.

Fordi Tommys forventede levetid er forkortet, krympet NPE utbetalingen til et terminbeløp på 180 000 kroner.

Les også:Frp raser på vegne av dødssyke Tommy.

Etter at VG omtalte saken 5. desember, gir NPE ham en ekstrautbetaling på 50000 kroner.

Men Bergs advokat, Jan Inge Thesen har hevet kravet til 1,1 millioner kroner i ménerstatning - fordi at kreften nå har angrepet Tommys hjerne og skjelett, noe NPE ikke har med i sin utregning.

- Da sier det seg selv at 50000 kroner er småpenger. Det som gjør denne saken ytterligere graverende, er at det offentlige selv påførte Tommy pasientskaden. Når resultatet blir så støtende, er det en god indikator på at NPE har tolket loven feil, sier Thesen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

HASTEMØTE: Etter Vgs saker om Tommy Berg innkalte NPE til hastemøte med advokaten hans, Jan Inge Thesen (i midten). Fra NPE kom saksbehandler Åge Andre Nilsen og Lars Kjønniksen (til høyre). Foto: Jan Petter Lynau

Fastholder

Seksjonssjef Lars Kjønniksen i NPE fastholder at Berg skal ha et terminbeløp på 230 000 kroner. Han mener saken sorterer under skadeerstatningslovens paragraf 3-9, som et «særskilt unntak» fra hovedregelen om å utbetale hele ménerstatningen i et engangsbeløp.

Les også:Staten snudde i tidligere kreftsak.

Men: I lovens forarbeider, Odelstingsproposisjon nr. 4 1972-1973, presiserer Justisdepartementet at Erstatningslovkomiteen ikke særskilt har drøftet hvorvidt ménerstatning bør kunne gis som terminerstatning.

- Riktig

- NPE bygger sitt syn på sviktende juridisk grunnlag. Vi ber Pasientklagenemnda om å ekspressbehandle denne saken, sier Thesen.

NPE mener at de har behandlet Tommy bra.

- Vi har vært romslige nok i utmåling av ménerstatning i denne saken. At dette oppleves som vanskelig å forstå, har vi forståelse for. Men vi mener at summen nå er riktig, sier Kjønniksen til VG.

- Hvorfor har dere økt erstatningssummen?

- Først var vi ikke så romslige i forhold til perioden vi utmålte erstatningen ut fra. Nå har vi gitt ménerstatning for et ytterligere år, forklarer saksbehandler Åge Andre Nilsen ved NPE.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder