SPISER KYLLING: Den franske presidenten Jacques Chirac sier at det er ingen grunn til å slutte å spise fjærkre produsert i Frankrike. Foto: AFP

Kyllingspisende Chirac: Advarer mot fuglevirus-panikk

(VG Nett) Frankrikes president Jacques Chirac sier at det er ingen grunn til panikk, etter at fugleinfluensa ble oppdaget på en fransk kalkunfarm.

Camilla Ryste
ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL

Franske myndigheter har jobbet døgnet rundt etter at det farlige H5N1-viruset ble oppdaget på en fransk kalkunfarm øst i landet. Målet er å hindre et større utbrudd av fugleinfluensa.

Dette er første gang landbruket i EU-området er rammet av fugleinfluensa. Frankrike er Europas største fjærkreprodusent.

Se hvordan fugleinfluensaen har spredd seg i Europa.
Strenge karanteneregler er nå innført rundt den rammede gården i Øst-Frankrike.

Samtidig går presidenten ut og ber landets handelspartnere ikke overreagere, etter at Japan har lagt ned forbud på import av fjærkre fra Frankrike.

- Dessverre opplever vi en helt ubegrunnet panikk som brer seg, sa Chirac da han i går besøkte en stor landbruksmesse.

- Det er ikke farlig å spise fjærkre eller egg, sa Chirac mens han puttet en stor kyllingbit munnen.

Det kommer stadig nye meldinger om bekreftede fugleinfluensatilfeller i Tyskland og Frankrike. Søndag bekreftet tyske myndigheter at to nye tilfeller av H2N1-viruset er oppdaget i villfugl nordøst i landet. Dermed er antallet bekreftede tilfaller i Tyskland oppe i 117.

Senere samme dag bekreftet Frankrikes landbruksminister at det er funnet 15 svaner som har dødd av fugleinfluensa sørøst i landet.

I Kina advarer myndighetene nå mot det de tror kan bli et stort virusutbrudd blant villfugl i Østen.

To personer har omkommet av fugleinfluensa i Kina den siste tiden, og det har også vært dødsfall i Indonesia.

Til sammen har mer enn 90 personer omkommet etter at de ble smittet av det farlige H5N1-viruset. Helseeksperter over hele verden frykter utbruddet av en pandemi, dersom viruset muterer og begynner å smitte mellom mennesker.

En pandemi kan i verste fall ta livet av flere millioner mennesker på verdensbasis.

I Norge sier helsemyndighetene at sjansen for at smitten oppdages i fugler vil øke når trekkefuglene kommer tilbake om en måneds tid.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder