Må vente på fuglevirus-analyse

Først mot slutten av uken blir det klart om de første fuglene som ble funnet døde ved Oskarshamn i Sverige, var smittet av det dødelige fugleviruset H5N1.

ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL

Det er allerede klart at fuglene er smittet med høypatogent (svært sykdomsfremkallende) H5-virus, men ytterligere prøver vil avsløre om det er den dødelige type H5N1.

- Vi er overbevist om at det handler om det dødelige H5N1, sier statsveterinær Lennart Melin ved Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), til det svenske nyhetsbyrået TT.

Norske myndigheter følger fortsatt situasjonen nøye, men foreløpig er det ikke oppdaget smittede fugler i Norge. Hittil er over 250 døde fugler innlevert til Veterinærinstituttet, men så langt har alle prøver vært negative, får NTB opplyst ved instituttet.

Sjelden

Ifølge Folkehelseinstituttet er det svært sjeldent at mennesker smittes med H5N1-viruset. Norske myndigheter samarbeider med myndighetene i EU-landene og med Verdens helseorganisasjon (WHO) om vurdering av situasjonen og hvilke råd som skal gis til befolkningen, medregnet reiseråd.

Folkehelseinstituttet advarer ikke mot reiser til noe land der fugleinfluensa er påvist, men fraråder folk å oppsøke fjærfebesetninger og fuglemarkeder.

Når det gjelder smitte til hunder og katter, merker dyreorganisasjoner en viss pågang fra engstelige kunde- og katteeiere. Men ifølge Veterinærinstituttet er det ingen grunn til å avlive kjæledyrene på grunn av frykten for at de skal bli smittet av fugleinfluensa.

I laboratorieforsøk er det vist at katter ganske lett kan smittes med H5N1-viruset, og at katter under laboratorieforhold kan smitte hverandre, men det er aldri sett smitte av fugleinfluensaviruset fra katt til menneske, opplyser Veterinærinstituttet.

Seminar

I forbindelse med utbruddene av fugleinfluensa i Europa vil Folkehelseinstituttet arrangere smittevernseminar i Oslo 27. mars. Seminaret er beregnet på leger i kommunehelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten, men er også åpent for annet helsepersonell, veterinærer, Mattilsynets personell og andre interesserte.

Viktige temaer på seminaret er håndtering av pasienter med mulig infeksjon med fugleinfluensavirus A (H5N1), inkludert diagnostikk, behandling og smittevern.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder