Se de fire forskjellige suksesshistoriene

FELLES MÅLTIDSRYTME: De har gått på helt forskjellige metoder, men én ting har de til felles: Alle har spist fire til seks måltider per dag. Fra venstre Harald Krogh, Heidi Irene Arstad, Jan Tore Jørgensen og Andre Rio. Foto: Janne Møller-Hansen

Fire veier til et lettere liv

De har gått ned i vekt og fått bedre helse på fire forskjellige måter. Men de har mer til felles enn du kanskje tror.

 • Hanne Eide Andersen

Artikkelen er over åtte år gammel

«Hvor mye har du trent?» «Hva, ingen karbohydrater?» «Jeg har redusert litt på poteter, men spiser brød.» «Jeg har spist godteri på lørdager.» «Jeg spiser ikke godteri i det hele tatt.»

Praten går livlig i VGs fotostudio når Heidi Årstad, Jan Tore Jørgensen, Harald Krogh og André Rio møtes til fotografering. De har gått ned i vekt med fire mer eller mindre ulike metoder.

LES SUKSESSHISTORIENE NEDERST I SAKEN

Men alle har de nådd målene om vekttap, helsegevinster og en lettere hverdag. Og alle fire er grundig lei av debatter for eller imot karbohydrater, og mener at det viktigste er å finne den metoden som passer best for den enkelte.

Overlege Samira Lekhal. Foto: VG

- Det finnes flere mulige veier til det samme målet, sier Samira Lekhal, seksjonsoverlege ved barne- og ungdomsseksjonen ved Senter for Sykelig Overvekt Sykehuset i Vestfold, Helse Sør-Øst.

Les også: Ned i vekt med diabetes-medisin

- Samtidig fyller alle fire noen grunnleggende kriterier som er typisk for alle som når målene sine, sier Lekhal.

- Det første er at de selv har tatt initiativet til å sette i gang. Deretter kommer god, systematisk planlegging.

Trenger du hjelp til å planlegge vektreduksjonen? Få hjelp av lege og ernæringsprofessor i Vektklubb.no som stiller til nettreff her mandag klokken 14.30

Den tredje, viktige suksessfaktoren er såkalt «ytre kontroll».

- Kursmøter hos Grete Roede, engasjement fra kollegaer og venner, en blogg eller et nettforum - å involvere andre virker forpliktende og motiverende, sier Lekhal.

- Den fjerde og siste viktige faktoren er at planen må være mulig å gjennomføre i den hverdagen og livssituasjonen du har. Disse fire fyller alle disse kriteriene, oppsummerer Lekhal.

Alle har de én kostholdsvane til felles: De har spist fem-seks måltider om dagen, med frokost, lunsj og middag som hovedmåltider, samt et mindre kveldsmåltid og ett-to små mellommåltider.

Her får du de fire vektreduksjonshistoriene:

NED 22 KILO

Harald Krogh (41), Lommedalen

ENESTE HANE I FLOKKEN: Etter tips fra kona, endte Harald opp med å gå Grete Roede-kurs med bare damer. - Selv om damer er i flertall, passer kurset godt for både menn og kvinner, sier han (førbilde til venstre) fornøyd. Foto: Janne Møller-Hansen

Yrke: Gruppeleder i Nycomed Takeda

Gift, to barn på 9 og 12 år

Startvekt: 94 kg

Nåvekt: 72 kg

Dato for oppstart: Januar 2011. Gikk ned 22 kg på fire måneder.

Metode: Aktiv Spinn-kurs hos Grete Roede

Slik har jeg spist: Roede-metoden, som er basert på de offisielle kostholdsrådene med «litt av alt»: Grove kornprodukter, magre meieriprodukter, fisk, lyst kjøtt og mye frukt og grønnsaker. Den største endringen er at jeg nå spiser frokost hver dag. Det gjorde jeg aldri før.

Slik har jeg trent: Fire-fem ganger i uken. Spinning på Grete Roede-kurset, men mest løping på egen hånd. Har løpt halvmaraton på én time og 44 minutter. Men tiden er ikke det viktige, målet er selve treningen og å fullføre løpet.

Derfor har jeg lyktes: Fordi jeg har hatt et kosthold hele familien kan leve med. Det var også god motivasjon i å veie seg på ukentlige kursmøter og møte andre som holdt på med det samme som meg. Den store fremgangen på treningsfronten var også veldig motiverende.

Den største utfordringen: Treningen var veldig tung i starten, før formen begynte å stige.

Sosial utfordring knyttet til dietten: To uker familieferie i Italia med daglige restaurantbesøk, omgitt av masse god mat og vin. Men jeg tok meg en løpetur annenhver dag. Den ene kiloen jeg gikk opp forsvant noen dager etter hjemkomst.

Tips: Få en god måltidsstruktur. Er du helt utrent, så begynn med en halvtimes rask gange om dagen, og øk tid, tempo og belastning i takt med at formen stiger. Sett deg treningsmål, som å øke distansen, eller å minske tiden på en fast rute.

Slik skal jeg holde vekten: Opprettholde treningsvanene. Spise sunt med god måltidsstruktur, med mål om 450 gram grønnsaker hver dag. Fortsette å trene mye og sette meg nye mål for treningen. Er nå påmeldt Berlin Marathon 2012.

Les også: Vil kjmpe mot fedmefobi

NED 50 KILO

André Rio (21), Oslo

UNG OG TUNG: - Jeg har alltid vært mer eller mindre overvektig. Altfor mange slankeforsøk har endt opp med at jeg går tilbake til gamle, usunne kostholdsvaner før jeg har nådd målet, sier André (førbilde til venstre). Foto: Janne Møller-Hansen

Kjæreste

Yrke: Aktivitetsskoleassistent og vikar i grunnskolen

Startvekt: Cirka 130 kg.

Nåvekt: 80 kg

Oppstartsdato: Mai 2011. Gikk ned 50 kg på fire måneder.

Metode: Lavkarbokosthold uten mye fett, med store mengder magre proteinkilder og litt magre meieriprodukter.

Slik har jeg spist: Vekslet mellom fem dager med kun proteinkilder og fem dager med mye proteiner og litt grønnsaker. Mye kylling, magert kjøtt og fisk. Litt magre meieriprodukter. Ingen frukt og kornprodukter.

Slik har jeg trent: I starten 20 minutters økter på ergometersykkel eller tredemølle, pluss styrketrening. Økte motstand og varighet gradvis. I midten av juli begynte jeg å løpe ute, to-fire ganger i uken. Har gått fra 1500 meter til 5-10 km lange løpeturer. Trener nå kampsport tre-fire ganger i uken. Løper fortsatt et par ganger i uken i tillegg.

Derfor har jeg lyktes: Med dette kostholdet unngikk jeg sultfølelse, som er det verste jeg vet. Å bli i så god form at jeg kunne begynne å prestere på kampsporttrening uten å bli dødssliten var utrolig motiverende.

Største utfordring: At kostholdet er ganske ensidig.

Sosial utfordring knyttet til dietten: Samvær med kompiser som spiser pizza og cola. Det er ikke alltid like lett å sitte der med en pakke kokt skinke når noen vifter med nystekt, duftende pizzabit foran nesen din.

Tips: Sett deg et mål utover selve vekttapet. For meg var det veldig motiverende etter hvert å kunne prestere i brasiliansk jujitsu, en kampsport jeg lenge har drømt om å lære meg.

Slik skal jeg holde vekten: Med en litt mer moderat utgave av kostholdet jeg har gått ned med. Spiser nå litt lavkarbobrød, og av og til ris og poteter. Ingen pasta. Foreløpig null godteri og mat stekt i olje/smør. Holder øye med vekten ved å veie meg daglig.

Les også: «Feil» gener gir overvekt

NED 62 KILO

Heidi Irene Arstad (49), Trondheim

TYNGRE DAGER: - Jeg har ikke gått på noen kur, men funnet ut hvordan jeg både kan leve sunt, og trives med det i min hverdag, sier Heidi (førbilde til venstre), som har fått fullstendig treningsdilla. Foto: Janne Møller-Hansen

Yrke: AD/designer og kreativ arbeidsleder i Adresseavisen

Gift, to barn på 11 og 17 år

Startvekt: 130 kg

Nåvekt: 68 kg

Dato for oppstart: Mai 2010 (brukte 1 år og 6 md.)

Metode: Ingen kur, men et vanlig, norsk kosthold med litt av alle næringsstoffer representert. Vært medlem av Vektklubb.no i de siste 40 kiloene av vekttapet.

Slik har jeg spist: Mye grønnsaker, frukt og bær, magre proteinkilder og noe fett. Har kuttet litt på brød, pasta og poteter. Sluttet helt med lettbrus, som ga meg sultfølelse, søtsug og migrene. Ingen vanlig brus. Hele familien har «tatt lørdagen tilbake», så godteri kun på lørdager og planlagte festdager.

Slik har jeg trent: Fem-seks ganger i uken fra dag én. Begynte med hurtige gåturer som ble lengre og lengre. Trente intervall hjemme på ellipsemaskin en periode, før jeg begynte på treningssenter med styrke, tredemølle, stepmaskin og mye kondisjon med spinning. Syklet ute siden april. Sykler fem-seks mil i strekk uten problemer nå. Har hele tiden satt meg nye treningsmål og liker å trene med pulsklokke.

Den største utfordringen: De første to ukene med trening, før formen begynte å stige.

Sosial utfordring knyttet til kostholdet: Ingen, da jeg hele tiden har planlagt «festdager» med utskeielser. Dagen etterpå var det bare å komme se på trening igjen.

Derfor har jeg lyktes: Ved å redusere mye på raffinert sukker og kutte ut lettbrus. Det er både helsefarlig og avhengighetsskapende. Jeg satte meg små vektmål på fem kilo om gangen, i tillegg til mestringsmål som å gå treningsløypa på kortere tid og gå i svømmehallen med min datter. Hovedfokus på helsegevinster og livskvalitet, ikke antall kilo. Vektklubb. nos dagbok gjorde meg mer bevisst på næringsinntak og trening.

Tips: Sett deg godt inn i hva sukker gjør med kroppen din! Det fins ingen mirakelkurer. Spør deg selv: Hva er viktigst for deg? Helsen eller å kunne spise ubegrenset? Er det noen som er redd for å miste deg, og savner deg i daglige aktiviteter? Har du psykiske problemer som gjør at du overspiser? Husk at trening hjelper mot depresjon og nedstemthet.

Slik skal jeg holde vekten: Med de samme kostholdsvanene og fortsette å trene masse. Har nå meldt meg på Birkenrittet 2012.

NED 57 KILO

Jan Tore Jørgensen (55), Larvik

KOKKEKONE: Jan Tore Jørgensen (førbilde til venstre) har gått fra størrelse 46 til 32 i bukser siden dette bildet ble tatt! Han ble kvitt sin type 2-diabetes to måneder etter operasjonen, og kunne slutte med medisiner for høyt kolesterol og blodtrykk. - Det er gøy å få på seg dongeribuksene til husets 18-åring, sier han. Foto: Janne Møller-Hansen

Gift, tre barn på 11, 18 og 20 år

Yrke: Installatør og selvstendig næringsdrivende.

Startvekt: 140 kg

Nåvekt: 83-84 kg

Oppstart: April 2009. Brukte drøye 2,5 år på å nå målet.

Metode: Gastric bypassoperasjon og endrede kostholdsvaner.

Slik har jeg spist: Mye fisk og fugl, grovt knekkebrød eller rugbrød med lett pålegg. Lite potet. Jeg vil kose meg med maten og spiser ikke ting bare fordi det er sunt. Har unnet meg det søte og fete iblant, men i moderate mengder. Hver dag tar jeg vitaminer, omega 3-tilskudd, samt en B12-sprøyte fire ganger i året, fordi fordøyelsessystemet ikke tar opp så mye næringsstoffer etter operasjonen.

Slik har jeg trent: Ingen fast, hard trening, men økt daglig aktivitet fordi vekttapet har gjort det lettere.

Derfor har jeg lyktes: Med operasjonen var det ingen vei tilbake. Kostholdet har vært avgjørende, og at jeg har brukt god tid. Støtte fra familie og venner, spesielt kona som er kokk og har gjort en kjempejobb med å utvikle et nytt og sunt kosthold for hele familien. Oppfølging fra sykehuset og gruppesamtaler med andre fedmeopererte har også vært verdifullt.

Største utfordring: Selve kostholdsomleggingen. Jeg spiste veldig usunt før. Men jeg var så motivert at det gikk helt greit.

Sosial utfordring knyttet til dietten: Ingen. Jeg har funnet min vei som fungerer helt smertefritt for meg.

Tips: Husk at operasjonen bare er en hjelp på veien, det er du selv som må gjøre jobben. Involver familie og sosialt nettverk, og sett deg inn i hvordan sunn mat virker på kroppen din. Utforsk nye mattyper for å finne sunne, gode erstatninger for usunn mat.

Slik skal jeg holde vekten: Ved å holde alt på det moderate. Jeg teller ikke kalorier eller karbohydrater, men går jeg opp en kilo eller to, så spiser jeg litt mindre til jeg er nede igjen.

FØLG VEKTKLUBB.NO PÅ FACEBOOK!

Les også

Mer om

 1. Vektklubb.no

Flere artikler

 1. Pluss content

  Spis deg ferieslank

 2. Pluss content

  I form før ferien

 3. Stem på Årets Vektklubb-medlem 2011!

 4. Pluss content

  Sjekk disse MR-bildene: Dette fjerner bukfettet best!

 5. Pluss content

  Ida gikk ned 30 kilo på seks måneder

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder